• Adriaan Hosang
  • Het gebruik van de gordel tijdens het onderdeel Blik en Klik.

    Adriaan Hosang
  • 'Hallo Auto' werd bij de sporthal gegeven.

    Adriaan Hosang

'Draag gordel om verwondingen te voorkomen'

RENSWOUDE Nadat de klassen eerder al digitaal waren voorbereid op het verkeerseducatieve programma Streetwise van de ANWB gingen ze donderdagochtend zelf aan de slag. Met uitzondering van de groepen 1 en 2, was er een speciaal lesonderdeel, dat gegeven werd door medewerkers van de ANWB. Voor groep 1 en 2 werd dat gedaan door de juf, op school.

GEVAARHERKENNING Op een speelse en leerzame manier werd de kinderen het herkennen van verkeersgeluiden aangeleerd. Net als veilig oversteken, het gebruik van de autogordel en van het kinderzitje.

In een hal van de Firma Snellen werd voor de leerlingen van groep 3 en 4 het lesonderdeel Blik en Klik gegeven. Daarbij stond bijvoorbeeld 'gevaarherkenning' centraal. Zo werd bijvoorbeeld veilig oversteken, tussen twee opblaasauto's door, aangeleerd. Hier konden kinderen zelf zien wat het nut was van het gebruik van de autogordel.

Op de achterbank van de elektroauto twee kinderen en naast de bestuurder op de voorbank, een pop zonder gordel. Na een stukje rijden werd er plotseling geremd. De kinderen achterin met de autogordel om, hadden geen problemen. De pop, zonder autogordel, verdween tegen of onder het dashboard. ,,Kijk'', zei de bestuurder, ,,zij heeft verwondingen aan haar hoofd. Wil je dat voorkomen, dan moet je de autogordel dragen. Dan vlieg je niet van de stoel, onder het dashboard of met je hoofd tegen de ruit.''

HALLO AUTO Ook het zebrapad en de werking van de verkeerslichten werden goed onder de aandacht gebracht. 'Hallo Auto' voor groep 5 en 6 maakte waarschijnlijk de meeste indruk. Aan scholieren werd daarbij uitgelegd wat je reactiesnelheid is. Ook het verschil in remweg, bij een droge of natte weg werd uitgelegd. Het leukste was het ritje in de testauto. Als één van de kinderen zwaaide met de zwart-wit geblokte vlag, werd de noodstop ingezet.

Leerlingen van groep 7 en 8 reden op het schoolplein slalommend rond paaltjes een fietsparkoers.