• GinoPress B.V.
  • Steven Brok

Eikenprocessierups haalt raadszaal

SCHERPENZEEL De opmars van de eikenprocessierups gaat ook in Scherpenzeel niet onopgemerkt voorbij. Bij de gemeente komen veel meldingen binnen van het beestje, waarvan de haartjes kunnen zorgen voor jeuk, ademnood, oogirritaties en huiduitslag.

De overlast van de 'jeukrups' werd zelfs onderwerp van gesprek in de Opinieronde van donderdagavond.

ONDER DE BULTJES Chris van den Berg (CDA) liet weten dat het op dit moment niet erg fijn wonen was aan de Eikenlaan. ,,Mijn vrouw zit onder de bultjes'', wist hij te melden. Ook vanuit PRO Scherpenzeel en ChristenUnie werden vragen gesteld over de aanpak van de overlast, die dit jaar beduidend groter is dan in vorige jaren. Ondanks het preventief bestrijden door de gemeente zijn er dit jaar veel meer eikenprocessierupsen uitgekomen dan voorheen. De klimatologische omstandigheden voor de rupsen zijn het afgelopen jaar gunstig geweest, constateert de gemeente die inwoners in elk geval aanraadt om bij het ontdekken van rupsen of nesten (witte gesponnen draden) de omgeving van de boom te mijden.

De eikenprocessierups komt vooral veel voor in gebieden met zandgrond en eikenbomen. De rups houdt vooral van de inlandse eiken en daarvan staan er nogal wat in Scherpenzeel. In de hele regio is overigens een toenemende overlast van de rups.

Zo prijkt de gemeente Barneveld in de landelijke top 20 van gemeenten waarin overlast wordt gemeld. Maar ook in plaatsen als Leusden en Ede is de overlast groot zo blijkt uit gegevens van de speciale website jeukrups.nl.

Wethouder Ad van Es meldde dat de gemeente druk bezig is met de bestrijding van de eikenprocessierups en hiervoor inmiddels zelfs nog een tweede bedrijf heeft ingeschakeld. Dat laatste was volgens Van Es nog een hele toer geweest omdat het probleem zich in heel Nederland voordoet en de bestrijdingsbedrijven het werk niet aankunnen. ,,Maar het is ons gelukt en we hopen daardoor de overlast snel te kunnen aanpakken. Wanneer ook het tweede bedrijf gaat starten en lang welke route weet ik niet, maar ik hoop dat het probleem binnen de bebouwde kom gauw wordt aangepakt.''

Hoe serieus het probleem van de eikenprocessierups is bleek ook uit het feit dat het college in de nieuwe Kadernota een mogelijke vaste aanbesteding voor de bestrijding heeft opgenomen op de termijnagenda. ,,Nu worden de bestrijdingskosten nog incidenteel gedekt, maar dat zou best wel eens structureel kunnen worden'' lichtte de wethouder toe. Op de website van de gemeente is meer informatie te vinden over de eikenprocessierups en de bestrijding daarvan.