• Jan van den Brink geeft al vanaf 1982 rondleidingen in de Koepelkerk.

    Adriaan Hosang
  • Jan van den Brink geeft al vanaf 1982 rondleidingen in de Koepelkerk.

    Adriaan Hosang

'Er zijn genoeg goede vervangers'

Van den Brink stopt met rondleidingen Koepelkerk

RENSWOUDE Terwijl het buiten ver boven de 30 graden is, is het in de Koepelkerk van Renswoude heerlijk koel. Jan van den Brink zit op de eerste bank in de kerk, in afwachting van bezoekers die meer willen weten over deze kerk.

Jan van den Brink: ,,Net zijn er twee dames geweest en even daarvoor nog een groep dames, maar is het net even rustig, afwachten maar".

KERKENPAD Jan van den Brink zit op 21 augustus weer in de kerk om een rondleiding te geven. Hij heeft dat de laatste weken weer zes keer gedaan. Terugkijkend op die dinsdagmiddagen is zijn reactie ,,De belangstelling viel zeker niet tegen, maar het moet wel in de krant gestaan hebben, anders weten velen het niet".

Hij blikt terug op de rondleidingen die hij in de achterliggende jaren gegeven heeft. ,,In 1982 organiseerden we hier Kerkenpad. Dat was een enorme happening, zoveel belangstelling hadden we nooit verwacht. Vanaf die tijd heb ik de rondleidingen gegeven. Nog maar enkele weken en dan word ik 80 jaar. Je wordt ouder, je stem wordt wat slechter. Soms heb ik er wel wat moeite mee om me goed verstaanbaar te maken. Op zo'n moment denk ik weleens, het is wel mooi geweest, laat een ander het maar doen. Vergeet niet, er zijn genoeg goede vervangers".
Het kan heel goed zijn dat Jan van den Brink op 21 augustus z'n laatste rondleiding geeft in de Koepelkerk.

VOLWASSENEN De mensen die een bezoek brengen aan de kerk zijn meestal volwassenen, legt Jan uit. ,,Nee, kinderen zie je niet zo vaak.'' Terwijl wij zitten te praten arriveren er twee dames, maar zij weten zelf het nodige over de kerk. Hun vader was destijds koster. Even later komen er weer twee vakantiegangers binnen en vertelt Jan hoe de kerk in 1922 door Max Baron Taets van Amerongen geschonken is aan de Hervormde gemeente. Hij wist op de beschilderde koepel, de wapenborden van de Oranjes en de rouwborden langs de wanden. ,,Er is zoveel te vertellen.''