• Lubberding tijdens de clinic op de Molenstraat

    Adriaan Hosang
  • Slalommen rond de pionnen onder toeziend oog van Lubberding

    Adriaan Hosang
  • Een gedreven Henk Lubberding geeft aanwijzingen aan de deelnemers

    Adriaan Hosang

Fietsclinic door Henk Lubberding

RENSWOUDE Bike Totaal Joop van Voorthuizen hield woensdagavond een fietsclinic onder leiding van de bekende oud-wielrenner Henk Lubberding.

Uiteindelijk leverde de fietsclinic voor zo'n 110 liefhebbers ook het bedrag van 2.800 euro op voor de goede doelen 'Klimmen tegen MS' en 'Alpe d'HuZes´. Organisator Bert van Voorthuizen was er tevreden mee.

Henk Lubberding is een sporter die het wielrennen nog lang niet losgelaten heeft en die zijn ervaring met passie op anderen overdraagt. Lubberding gaf een ATB (All Terrain Bike) en een race-clinic. Aansluitend was er voor beide groepen deelnemers nog een tocht in de omgeving van Renswoude.

LEREN OF FIETSEN Voor fietsers en mensen met een elektrische fiets was er een fietstocht uitgezet. De opbrengst van de clinic komt geheel ten goede aan De deelnemers met een racefiets of een mountainbike stonden even later opgesteld op het parkeerterrein bij Aalbers/Wico aan de Molenstraat. Daar zette Henk Lubberding direct de puntjes op de i met zijn opmerking: ,,Willen jullie wat leren, of gaan jullie liever fietsen? Heb je daar geen idee in, ga dan gewoon fietsen".

VEILIGER Henk Lubberding legde uit dat fietsen op een racefiets of mountainbike veiliger kan, als je maar weet waarop je moet letten en wat je moet doen. Lubberding: ,,Zorg ervoor dat je niet altijd haast hebt".Lubberding liet de deelnemers aan de clinic eerst dicht langs pionnen fietsen om dat even later ook zigzaggend te doen. Lubberding: ,,Kijk, wat je doet. Fiets op gevoel en blijf vooruit kijken". Ook het spanning houden op je trappers werd uitgebreid geoefend, evenals langzaam rijden en hard trappend.

PROFLOOPBAAN Lubberding leerde de deelnemers ook hoe je het beste kon remmen, zonder in de problemen te komen. Even later mochten de deelnemers in groepen en individueel oefenen, met aanwijzingen van Lubberding. Hij maakte duidelijk wat je wel en niet op je fiets moet doen en wat hij in zijn lange profloopbaan als wielrenner zelf aan den lijve heeft ondervonden.

GENIETEN Hij legde uit wat een goed zadel is . Lubberding: ,,Een goed zadel is zowel voor dames als heren een must. Zorg daar gewoon voor, dat maakt het fietsen zoveel prettiger". Na afloop van de fietstocht keerde vrijwel iedereen weer terug in de zaak van Bert van Voorthuizen, waar bleek dat Henk Lubberding nog niet klaar was met zijn fietsclinic. Hij gaf heel direct, vaak recht voor z'n raap, opmerkingen en aanwijzingen.

Hij wees de aanwezigen er ten slotte nog op dat je moet genieten tijdens het fietsen, ook fiets je maar eenmaal per week. ,,Het hebben van een bidon op je fiets is leuk, maar zorg er ook voor dat je een dorstlesser hebt. Zorg ook voor een goed zadel, test dat van tevoren uit", zo merkte Lubberding op. Voor wie na afloop van de clinic en de fietstocht nog wilde kijken naar Ajax- Manchester United, was er een groot tv-scherm opgesteld, zodat iedereen gezamenlijk de wedstrijd kon volgen.