• Enkele deelnemers tijdens Lampegiet.

    Adriaan Hosang
  • Eén van de grote wagens met leerlingen van De Stifthorst.

    Adriaan Hosang
  • Aardbeien staan in deze creatie centraal.

    Adriaan Hosang

Gaslantaarns gesymboliseerd door lampions

RENSWOUDE De Lampegietersavond-optocht in Renswoude is een traditioneel feest dat eind september gevierd wordt in onder andere Veenendaal, Renswoude en Ederveen.

De bonte stoet deelnemers vertrekt maandag 24 september om 19.00 uur vanaf De Hokhorst. Kleine wagens en individuele lopers worden om 18.30 uur verwacht. De jury is daar ook aanwezig. Ouders die verkleed zijn dingen mee naar de prijs voor 'de best verklede ouder'.

Grote wagens moeten van tevoren aangemeld worden bij Bianca van de Pol: bianca@ovrenswoude.nl of 06-12084236. Voor de eerste vijftien aanmeldingen is er startgeld.

TURF AFGRAVEN Kinderen lopen verkleed en met een lampion door de straten. Het feest is ontstaan in Veenendaal. Er werd daar veel veen en turf afgegraven, zo is Veenendaal ook ontstaan.

Dat gebeurde ook in plaatsen als Ederveen en Renswoude, dat vroeger het Rinsche Veen heette. Rinsche komt in dit geval van Rhenen, de belangrijkste stad in deze buurt in die tijd.

Nadat veen en turf waren afgegraven, ging de bevolking van Veenendaal over op een andere bron van inkomsten, voornamelijk wol en tabak.

In de buurt werd veel tabak verbouwd. Een bekend voorbeeld: de tabaksschuren van Amerongen. Dankzij die huisvlijt ontstonden in de negentiende eeuw fabrieken als de Scheepjeswol (D.S. van Schuppen en Zoon) en Hollandia, wol- en textiel- en Ritmeester en Panter als sigarenfabrieken.

GASLANTAARNS In die tijd was er nog geen elektrisch licht. Rond half september werd het te donker om zonder licht te kunnen werken. Er werd vanaf die tijd gebruik gemaakt van gaslantaarns.

Deze worden gesymboliseerd door de lampions. Veel inwoners van omliggende plaatsen vonden werk in deze fabrieken.

Dit werd gevierd, en zo ontstond 'Lampegietersavond', in de volksmond Lampelietjesavond'.