• Burgemeester Petra Doornenbal leest de namen van alle omgekomenen voor.

  Adriaan Hosang
 • Dodenherdenking in Renswoude.

  Adriaan Hosang
 • Jantine van Ginkel leest een gedicht voor.

  Adriaan Hosang
 • Ook het publiek legde massaal bloemen.

  Adriaan Hosang
 • Burgemeester Petra Doornenbal en haar echtgenoot leggen een krans.

  Adriaan Hosang

Gedichten maakten indruk

RENSWOUDE De belangstelling voor de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument op de rotonde Dorpsstraat was vrijdagavond groot. Tijdens die twee minuten stilte was het doodstil en hoorde je alleen, hoog in de lucht het geluid van een helikopter.

Voorafgaande aan de dodenherdenking was er een korte herdenkingsdienst in de Gereformeerde Kerk aan de Kastanjelaan. Door twee leerlingen van de basisschool werd een gedicht voorgelezen en er werd door hen een bijbellezing verzorgd.

STILLE TOCHT Aansluitend was er de stilte tocht naar het monument voor de gevallenen. Terwijl de kerkklokken van de Koepelkerk luiden, verzamelden de aanwezigen zich achter de leden van Ons Genoegen in de richting het monument. Daar hadden zich al heel wat belangstellenden verzameld. Bij het monument speelde Ons Genoegen koraalmuziek en klonk ´The Last Post´.

Hierna was het twee minuten stil rond het monument. Het einde van de twee minuten werd aangegeven door een brandweersirene.

Sara Verdam, leerlinge van de christelijke basisschool De Borgwal droeg een gedicht voor waarna burgemeester Petra Doornenbal- van der Vlist de namen voorlas van hen die op de oorlogsmonumenten in Renswoude staan en ook de vijf namen van Renswoudenaren die door een oorlogshandeling om het leven waren gekomen. Jantine van Ginkel droeg een gedicht voor.

KRANSLEGGINGEN Nadat burgemeester Petra Doornenbal en haar echtgenoot een krans gelegd hadden werden kransen gelegd door de Oranjevereniging, Oud-Renswoude, de kerken, het schoolbestuur en namens de nabestaanden, de heren Van de Fliert en door de aanwezigen in het publiek. Tijdens de kranslegging speelde Ons Genoegen koraalmuziek. Ter afsluiting van de plechtigheid bij het monument werd het Wilhelmus gezongen.