• Zeker Zichtbaar

'Glasvezel zou opluchting geven'

SCHERPENZEEL ,,Eindelijk gaat het gebeuren." Dat zegt Henk den Boer, voorzitter van Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OS), over de komst van 'zakelijk glasvezel' in het dorp.

Deze week start aanbieder TCIP met de inventarisatie bij bedrijven. ,,Tekenen twintig of meer ondernemers in, dan hebben we binnen een paar weken supersnel internet in Scherpenzeel."

 

GLASVEZEL Al enkele jaren spant Den Boer zich namens de ondernemers in voor de aanleg van glasvezel. ,,VOIP bellen, cloud-diensten, alarmsystemen en natuurlijk snelle up- en downloadsnelheden; er is lang over glasvezel gesproken, maar we hebben nu stappen gezet naar daadwerkelijke realisatie. Dat zou toch voor een bepaalde opluchting zorgen."

Afgelopen najaar kwam de beschikbaarheid van supersnel internet daadwerkelijk in zicht. Na vele gesprekken en onderzoeken over de beschikbare opties en de kosten daarvan belegde de ondernemersvereniging een avond waar verschillende digitale varianten gepresenteerd werden aan ondernemend Scherpenzeel. ,,We presenteerden drie opties, waarvan twee opties bekabeld waren.

Dat wil zeggen dat via glasvezelkabels bedrijven aangesloten worden op het netwerk. Prima opties, maar relatief duur. Je moet daar tenslotte grond- en graafwerkzaamheden voor verrichten en het beperkt zich slechts tot de bedrijventerreinen", weet Den Boer.

 

IN DE LUCHT De derde oplossing die in de lucht hangt, is een straalverbinding. Hiermee wordt glasvezel gestraald via de lucht, een vrij nieuwe technologie die op andere plekken in Nederland ook geregeld wordt toegepast. ,,De straalverbinding wordt gevoed door glasvezel en met behulp van verschillende zendmasten worden krachtige en betrouwbare verbindingen tot stand gebracht. Bedrijven die willen aansluiten op het netwerk kunnen die verbinding oppikken met behulp van ontvangstapparatuur, die bijvoorbeeld op de gevel of dak van een bedrijfspand bevestigd wordt. Dit geldt ook voor bedrijven buiten de bedrijventerreinen", legt Den Boer uit.

Volgens de voorzitter was het enthousiasme van veel ondernemers voor de straalverbinding tijdens de informatieavond in De breehoek groot.

ZENDMAST Vervolgens zijn de ondernemers om de tafel gegaan met aanbieder TCIP. Een wens is wel om op de toren van de Grote Kerk een zendmast te plaatsen voor optimale internetsnelheden. ,,Een centrale en hoge plek in het dorp en vanuit die plek kunnen alle bedrijven uit Scherpenzeel aangestraald worden." De kerk is echter een monument en voor plaatsing van een zendmast is onder meer toestemming nodig van de monumentencommissie van de gemeente. Dat traject loopt inmiddels, zo stelt Den Boer.

Maar er staan op andere plekken rond Scherpenzeel al zendmasten van de aanbieder. ,,We gaan daarom van start door dat signaal alvast van buiten naar binnen te halen. En als dit voorjaar ook toestemming komt voor plaatsing van een zendmast op de kerktoren, dan zenden we van binnen naar buiten."

Om tot snelle aanleg te komen, gaat TCIP deze week van start met een rondgang langs ondernemers. Er moeten zich tenminste twintig bedrijven aansluiten bij het initiatief van zakelijk glasvezel. ,,De eenmalige aansluitkosten bedragen 1.500 euro, leden van de OS krijgen een korting van 100 euro. De maandelijkse kosten zullen marktconform zijn", weet Den Boer.

 

UITGELEZEN KANS Hij is ervan overtuigd dat de komende weken het benodigde aantal ondernemers bereikt wordt. ,,De behoefte aan snel internet is groot bij veel bedrijven. Dit is de uitgelezen kans voor ons", verwacht Den Boer.

Hij rekent erop dat binnen een paar weken zakelijk glasvezel daadwerkelijk een feit is. Particulieren kunnen vooralsnog niet participeren. ,,Mogelijk kunnen burgers ook meedoen als er een zendmast op de kerktoren staat, maar dat gaan we dan bekijken."