• Renswoude moet niet het Wassenaar van de Vallei worden”, vindt Jan Stutvoet, lijsttrekker van Dorpsbelang Renswoude.

    Dorpsbelangen

'Goed in de spiegel kijken'

RENSWOUDE Trots is Jan Stutvoet op de lijst van Dorpsbelang Renswoude. De lijsttrekker wijst op de topvier van zijn lijst. ,,Allemaal geboren en getogen Renswoudenaren. Hoe lokaal kun je wezen?" Ook als de inhoud van de plannen ter sprake komt, benadrukt Stutvoet consequent het lokale belang.

Stutvoet is al jaren een vaste waarde in de Renswoudse gemeenteraad. Voorheen heette de partij Visie, sinds 2014 is de partijnaam 'Dorpsbelang Renswoude'. ,,Maar inhoudelijk is de koers niet verschoven. Een eigen sociaal geluid in Renswoude, zonder restricties die de afdelingen van landelijke partijen soms hebben. We varen een eigen koers."

Dat deed Dorpsbelang in de afgelopen periode met twee zetels. Stutvoet mikt erop om stabiel te scoren en de komende vier jaar met opnieuw twee zetels mee te beslissen over het beleid in het kasteeldorp. ,,Ik ben mateloos geïnteresseerd in alles wat met Renswoude te maken heeft", zegt Stutvoet. ,,Ik zie het raadswerk ook min of meer als roeping."

Stutvoet bestempelt de afgelopen raadsperiode als 'roerig'. ,,De verplaatsing van het gemeentehuis en afronding van het Dorpshart leidden tot veel ophef. We zijn van mening dat ieder goed in de spiegel moet kijken en daar lering uit moet trekken." Oplossingen voor dit dossier moeten de komende jaren gevonden worden. ,,Wat de uitkomst voor het gemeentehuis en de afronding van het Dorpshart ook wordt, het proces is belangrijk. De plannen die komen, moeten breed gedragen worden. We kunnen ons geen herhaling van vorig jaar permitteren", vindt Stutvoet.

TREURNIS Zijn partij diende in november de veelbesproken motie van treurnis tegen het college van burgemeester en wethouders in. ,,We hebben ook gedacht aan een motie van wantrouwen, maar we vonden dat zo'n motie te veel op wethouder Van de Pol speelde, terwijl het voltallige college en de ambtenaren ook nalatig zijn geweest. In de motie van treurnis konden we beter onze teleurstelling verwoorden."

De daaropvolgende excuses van het colleges stemden Dorpsbelang tevreden. ,,Maar ik hoop dat er wel geleerd wordt van de fouten. We zijn bijvoorbeeld voor meer transparantie. Daarnaast kun je ook naar de gemeentelijke organisatie kijken. Die bestaat vooral uit generalisten, omdat de ambtenaren met diverse dossiers werken. In het geval van het Dorpshart had met de tijdige inhuur van een specialist, met name op juridisch vlak, veel helderheid kunnen geven."

Daar wil Dorpsbelang een ´verbeterslag´ zien. Als ander concreet punt wordt het buitengebied van Renswoude benoemd. ,,Kijk naar de landhuizen die in ons buitengebied gebouwd zijn. Daarin schieten we te ver door. Renswoude moet niet het Wassenaar van de Vallei worden", vindt Stutvoet. Hij pleit ervoor om boeren ruimte te geven. ,,Enclaves van landhuizen in het buitengebied willen we niet." Verder zijn de huurverhogingen in Renswoude Stutvoet een doorn in het oog. ,,Huren die geïndexeerd worden volgens de inflatie zijn prima, maar verdere verhogingen vind ik moeilijk uit te leggen."