• Griet Op de Beeck is maandag 25 maart in Hotel Restaurant Schimmel.

    Koen Broos

Griet Op de Beeck te gast

SCHERPENZEEL De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck is maandagavond 25 maart om 20.00 uur te gast in Hotel Restaurant Schimmel in Woudenberg.

De Rotary en de Bibliotheken van Scherpenzeel en Woudenberg zijn trots dat ze te gast is op de jaarlijkse schrijversavond in het kader van de Boekenweek.

VEERTIENDE KEER De schrijversavond wordt voor de veertiende keer georganiseerd. Literaire schrijvers als onder anderen Anna Enquist, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Conny Palmen en, afgelopen jaar, Midas Dekkers gingen Griet Op de Beeck voor.

Griet Op de Beeck (1973) is schrijver. Al heeft zij naar eigen zeggen jarenlang moed moeten verzamelen om dat ook te durven. Zij studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit van Antwerpen, werkte als dramaturg bij theatergezelschappen als De Koe en Het Toneelhuis en schreef voor de krant De Morgen een aantal jaren columns.

BESTSELLER Ze debuteerde in 2013 met de bestseller 'Vele hemels boven de zevende'. Het boek werd genomineerd voor de Ako-literatuurprijs en de Academia-literatuurprijs en won De Bronzen Uil publieksprijs. Een kleine twee jaar later verscheen 'Kom hier dat ik u kus', een roman die door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen werd tot boek van de maand. Dit heeft haar definitief op de kaart gezet als een schrijver.

Haar verhalenbundel 'Gij nu' uit 2016 stootte meteen na verschijning door naar de top van de bestsellerslijsten en werd net als 'Kom hier dat ik u kus', genomineerd voor de NS Publieksprijs. In de zomer van 2017 waren er van haar drie boeken al meer dan 750.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Arabisch, Tsjechisch, Afrikaans en Japans. In de zomer van 2016 was zij te gast in het VPRO-programma Zomergasten.

FILMRECHTEN Van haar eerste drie boeken zijn de filmrechten verkocht. 'Vele hemels', in regie van Jan Matthys, kwam in november 2017 uit. Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker werken aan de verfilming van 'Kom hier dat ik u kus' en Warner Brothers Belgium kocht de rechten van 'Gij nu'.

TRILOGIE Op dit moment werkt Griet aan een trilogie, waarvan het eerste deel 'Het beste wat we hebben' eind september 2017 is verschenen. Griet Op de Beeck schreef vorig jaar het boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten'.

Wie Griet Op de Beeck wil ontmoeten, kan dat op maandag 25 maart doen in Hotel Restaurant Schimmel aan de Stationsweg Oost 243 in Woudenberg. De avond begint om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur.

[][Toegangskaarten zijn voor 8,50 euro vanaf 12 februari te koop in Woudenberg bij Boekhandel van Lunteren en de bibliotheek.

In Scherpenzeel zijn kaarten verkrijgbaar bij Primera en de Bibliotheek. Kaarten zijn ook online te bestellen via www.bibliotheekeemland.nl.