• Tom van Herik bij het AED-apparaat in minicamping Groeperkade.

    Adriaan Hosang
  • Tom van Herik demonstreert de werking van het AED-apparaat op een pop.

    Adriaan Hosang

'Het gebruik moet een automatisme worden'

RENSWOUDE Het beschikbaar hebben van een AED-apparaat kan van levensbelang zijn, legt ambulanceverpleegkundige Tom van Herik uit. ,,Want hoe eerder met reanimeren begonnen kan worden, des te beter voor de patiënt". Sinds kort is er ook een AED-apparaat aanwezig op de minicamping Groeperkade aan de Groeperweg in Renswoude.

Het is volgens hem belangrijk dat er meer AED's komen, in alle uithoeken van het dorp. Hij vindt het een idee van Ad van de Glind van Minicamping Groeperkade dat hij er nu een heeft. Van Herik: ,,Niet alleen omdat er in geval van nood door de campinggasten een beroep op gedaan kan worden, maar ook voor de bewoners in dat deel van het dorp".

Tom van Herik heeft inmiddels al een AED-cursus gegeven aan acht campinggasten, maar hij is bereid om dat opnieuw te doen. Ook voor de bewoners in de buurt.

ALERT REAGEREN ,,Reanimatie kan nodig zijn na een hartstilstand, een verslikking of een allergische reactie. Meteen alert reageren, maar ook 112 bellen is dan van levensbelang". Van Herik is blij dat er een AED-apparaat in de minicamping beschikbaar is. Hij laat zien hoe makkelijk de AED te gebruiken is. ,,Ook het apparaat wijst je de weg", legt hij uit.

AUTOMATISME Tom van Herik vindt dat het een automatisme moet worden om een AED te gebruiken. Hoe langer je wacht met in actie komen, des te minder kans de patiënt heeft. Ook de herhalingscursus volgen is van belang. Renswoude wil graag beschikken over een dekkend percentage aan AED-apparaten. De spreiding van AED apparaten is redelijk, ,,maar het kan altijd beter''.