• Foto: Joke van der Heide

Huis in de Wei weer bewoond

SCHERPENZEEL Na ruim een jaar van intensief sloopwerk en verbouwen, is afgelopen week het geheel gerenoveerde Huis in de Wei weer in gebruik genomen. De zesentwintig bewoners van de tijdelijke huisvesting aan de Nieuwstraat zijn terugverhuisd naar de vertrouwde locatie aan de Vijverlaan en nog eens zesentwintig bewoners zijn verhuisd van de tijdelijke verpleegonderkoment naar hun gloednieuwe onderkomen in het zorgcentrum.

Ter voorbereiding op de twee verhuizingen zijn met alle bewoners en hun familieleden individuele gesprekken gevoerd, zodat goed rekening is gehouden met vragen, wensen en onzekerheden, laat de projectleider van de verhuizingen van zorggroep ENA, Lieneke Postema, weten. ,,De verhuizing van vorig jaar gaf de bewoners vertrouwen dat het nu opnieuw goed zou gaan. Ze waren erg bereidwillig. Wij hebben heel veel hulp gehad van familieleden van bewoners, van het speciale 'klussenteam', bestaande uit vrijwilligers én op lokaal niveau van de Rabobank en Gelderse Vallei en Rotary en Lions club Scherpenzeel onder de noemer 'maatschappelijk ondersteunen'. Al die hulp is geweldig", aldus Postema.

GASTVROUWEN Een drie sterren locatie, zo staat Huis in de Wei nu bij Zorggroep Ena te boek. Het compleet gerenoveerde woonzorgcentrum voldoet aan de meest moderne eisen met behoud van sfeer. De inrichting is licht. Recreatieruimte De Sterrenweide is volledig gemoderniseerd met een (deels) open keuken waar elke dag vers wordt gekookt en met een uitgebreid uitgiftebuffet. Bewoners en deelnemers kunnen hier elkaar ontmoeten, samen eten, drinken of activiteiten ondernemen. Ook nieuw is de inzet van gastvrouwen in de hal, zeven dagen per week. Zij beantwoorden vragen en maken mensen wegwijs. Hiermee is de baliefunctie vervallen.

EIGEN SANITAIR De bewoners van verpleegzorg beschikken over vier splinternieuwe gezamenlijke huiskamers met een moderne keuken, voorzien van alle gemakken. ,,We krijgen veel positieve reacties op de nieuwe keukens. Die vinden de bewoners echt fantastisch. Net zoals het eigen sanitair voor meer privacy", zegt de projectleider. ,,Voor ouderen met dementie komt er in het voorjaar van 2018 ook nog een veilige, speciaal aangelegde belevingstuin, om de zintuigen te prikkelen''

Met de ingebruikneming van het vernieuwde Huis in de Wei is de eerste fase van Plan Weijdelaer afgerond; een plan, waarin wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen gecentreerd wordt rond Huis in de Wei. Eigenaar Woonstede zal zich nu gaan richten op de bouw van achtentwintig appartementen voor senioren zonder directe zorgbehoefte aan de Parklaan. Voor deze woningen in de sociale huursector is volgens de woningbouwcorporatie al veel belangstelling. De sloopvergunning voor de oude seniorenwoningen, op de plek waar het nieuwe appartementengebouw moet verrijzen, is inmiddels aangevraagd. Woonstede hoopt de nieuwe appartementen aan de Parklaan medio 2019 voor verhuur te kunnen opleveren. Daarna zal de laatste fase van Plan Weijdelaer van start gaan: de sloop van de Woonwinkel en enkele woningen aan de Dorpsstraat, die ook plaats gaan maken voor seniorenappartementen.