• Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

'Ik ben zeker niet ontevreden'

RENSWOUDE Op de Christelijke Basisschool de Stifthorst werd woensdagochtend de jaarlijkse fietscontrole gehouden door enkele verkeersouders en een moeder. De fietscontrole moet ervoor zorgen dat leerlingen beter voorbereid zijn op komend winterseizoen.

Goed licht is in deze periode belangrijk, maar er wordt ook gelet op remmen, reflectie in de trappers, een goed vastzittend zadel, handvatten en een bel. Soms zag je leerlingen even een rondje over het schoolplein fietsen, zodat goed gekeken kon worden of alles goed werkte.

Voorafgaand aan die fietscontrole had de coördinator verkeersouders Janneke Overeem op school nog eens duidelijk gewezen waarop allemaal gelet wordt tijdens de fietscontrole zodat, waren er misschien onvolkomenheden aan een fiets, die nog voor die controle verholpen konden worden. In groepjes kwamen de leerlingen woensdag naar buiten, pakten hun fiets en even later kon de controle beginnen. In totaal moesten er zeventig fietsen gecontroleerd worden en uiteindelijk werden er drie afgekeurd.

Janneke Overeem: ,,Ik ben zeker niet ontevreden, maar het was nog beter geweest als alle fietsen goedgekeurd konden worden. Bij één fiets kwamen we een defecte rem tegen en bij enkele andere fietsen waren toch problemen met de verlichting. Ook was er een fiets met een lekke band, maar het euvel bleek later in het losse ventiel te zitten.''

De leerlingen kregen na de controle allemaal een controlekaart mee. Bij sommigen stonden alleen maar krullen, maar af en toe werd er ook een opmerking opgeschreven. Als de fiets helemaal in orde was, kreeg de leerling een OK-sticker die op de fiets geplakt mocht worden. Scholieren kregen ook nog een foldertje mee naar huis met daarin tal van waardevolle tips.