• Adriaan Hosang

'Kerstbomen komen steeds vroeger'

RENSWOUDE Hoewel het heerlijk avondje, de verjaardag van de Sint, nog maar net is gevierd, is men op tal van plaatsen al weer druk in de weer met de daarop volgende feestdagen, de Kerstdagen. Niet alleen in tuincentra heeft men zich al helemaal gericht op de Kerst, maar ook bij kerstbomenhandelaren is het al een drukte van belang. Zo ook bij Hein Veldhuizen aan de Barneveldsestraat in Renswoude. Hij zit inmiddels zo'n 25 jaar in het vak, het vak dat hem in feite met de paplepel is ingegoten. Ook Heins vader was destijds weken druk met de kerstbomenhandel.

Adriaan Hosang

Enkele weken geleden was het zaterdags ook al lekker druk. Tal van handelaren kwamen langs om hun bestelling op te halen, maar ook voor grote tuincentra als Intratuin werd de bestelling in een trailer geladen. Inmiddels zijn er al enkele duizenden kerstbomen gearriveerd.

HALF NOVEMBER Een praatje met Hein maakt duidelijk dat het werk in de kerstbomen in feite al half november is begonnen. Hein: ,,Op de kwekerij die we in Noord-Brabant hebben zijn we toen al begonnen met het uitsteken van kerstbomen. Daar hebben we Nordmann en Omorika bomen staan. Dat uitsteken gebeurt machinaal. Dagelijks rooien we soms wel duizend bomen, al is dat natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van de boom. Daarnaast importeren we ook heel veel Nordmann bomen uit Denemarken. De lengte van die bomen varieert van 80 cm tot 12 meter. De Nordmann bomen worden op pallets aangevoerd. In een vrachtwagen gaan tien pallets."

Wie over het terrein van Hein Veldhuizen loopt, komt al heel wat kerstbomen tegen, in allerlei mate, met of zonder kluit, of in pot. Inmiddels staan er al wel een paar duizend, maar er komen er nog duizenden aan. Vele zijn al onderweg.

Ook het afleveren wat aanverwante artikelen als bijvoorbeeld de Easy Fix standaards, iets wat volgens Hein loopt als een trein, maar ook inpaknetten en inpakapparatuur voor kerstbomen zijn al enkele weken geleden afgewikkeld.

OP GANG Ook Hein Veldhuizen is van mening dat de aanschaf van een kerstboom veel vroeger gebeurt dan jaren geleden het geval was. Kwam men toen soms zo'n week voor de Kerst langs, tegenwoordig schaft tal van mensen zo'n boom eigenlijk al vrij snel na Sinterklaas aan. Terwijl vorkheftrucks met pallets met kerstbomen heen en weer rijden en die bomen weer ergens te droppen, vertelt Hein dat de verkoop van kerstbomen aan particulieren vanaf zaterdag 5 december echt op gang is gekomen.

KERSTSFEER Heins vrouw Karin zorgt bij de verkoop voor lekkere warme erwtensoep, terwijl ze in haar tuinhuis weer een kerstsfeer heeft gecreëerd. Daar treffen de bezoekers kerststukjes, kerstgroen en aanverwante artikelen aan.

Als Hein wat achterover geleund in zijn kantoorstoel zit, constateert hij dat hij inmiddels al 25 jaar in het vak zit. Hein: ,,Het is een leuke tijd, maar voor ons ook wel een drukke tijd. Ik ben er als het ware ingegroeid. Ik zie dit gewoon als een uit de hand gelopen hobby.''