• Klankkleuren door de wind.

  Joke van der Heide
 • De toonladder.

  Joke van der heide
 • Lepels voor de muziekboog.

  Joke van der Heide
 • De lepels hangen in de muziekboog.

  Joke van der Heide
 • Piano spelen in de buitenlucht.

  Joke van der heide
 • Laatste werkzaamheden Gitaarman.

  Joke van der Heide

Klankkleur thema Kunstroute Platteland Anders

SCHERPENZEEL De Kunstroute van Platteland Anders start woensdag 29 mei voor de veertiende keer in Scherpenzeel. Het thema van dit jaar is 'klankkleur'. Aan dit thema geven de vrijwilligers een creatieve invulling met elf kunstobjecten langs de route.

Klankkleur is de eigenschap van een klank waarmee verschillende instrumenten en stemmen zich onderscheiden. Tijdens de kunstroute worden allerlei instrumenten gepresenteerd op een 'kleurrijke en creatieve manier'.

DRAAIORGEL Dick Geurts geeft aan dat de vrijwilligers van de Kunstroute ieder jaar zoeken naar nieuwe invullingen. Als voorbeeld noemt hij dat er dit jaar bij de familie Konijn een piano in het groen staat, waar de deelnemers aan de kunstroute op kunnen spelen. Mooi vindt hij de techniek achter het draaiorgel, dat echt draait.

Albertje Fledderus voegt toe dat er niet alleen kunstobjecten met muziekinstrumenten zijn. Zo staat er in de vijver bij Huis in de wei een kerk met allemaal materialen die door de wind geluid maken. Dat geldt ook voor de muziekboog met lepels of de toonladder midden in de wei.

CREATIEF EN HANDIG De kunstobjecten zijn het afgelopen half jaar door de veertien vrijwilligers van Platteland Anders gemaakt. Terugkijkend stelt Dick Geurts dat het goed gelopen is. ,,We hebben een leuk stel mensen met verschillende achtergronden. De één is heel creatief en de ander weer heel handig."

Albertje vertelt dat Platteland Anders veel reacties krijgt van deelnemers aan de Kunstroute. ,,Het is echt iets van Scherpenzeel, waarop de mensen ieder jaar weer wachten. Ik heb al veel vragen gehad wanneer de route klaar is." Dat is op 29 mei. De komende anderhalve week worden de laatste kunstobjecten en bordjes geplaatst. Een folder van de Kunstroute is gratis verkrijgbaar bij de VVV in de Breehoek.

Dick Geurts kijkt al weer vooruit naar volgend jaar. Het thema is dan 75 jaar bevrijding. De kunstwerken zullen dan weer samen met de basisscholen worden gemaakt.