• Gymvereniging D.O.T.O. viert vandaag haar 85-jarig bestaan.

    Janneke Hek

'Knallend jubileum' D.O.T.O.

SCHERPENZEEL De leden van gymnastiekvereniging D.O.T.O. kijken terug op een 'geslaagde jubileumdag' op zaterdag 3 november.

In twee uitvoeringen, 's middags en 's avonds, namen de jeugdleden van de vereniging de aanwezigen mee door de tijd. Van de eerste jaren van D.O.T.O. in de jaren dertig tot een spetterend hedendaags optreden.

Ontroering bij de kleutertjes en bewondering voor de salto's van de oudere leden. Het kwam allemaal voorbij. De gymzalen van De Breehoek waren omgebouwd tot een turnarena. Hier konden de honderden toeschouwers vanaf de tribune of stoelen rondom de turnattributen alles goed zien.

PRINSESSEN De grootse entree van alle jeugdleden bij het begin van de uitvoering maakte indruk. Met luide muziek kwamen de 180 jeugdleden binnengerend, waarna ze direct hun kunsten lieten zien op de trampolines. Sommigen een salto, anderen een simpeler sprong.

Hoofdtrainer Chris van Middendorp sprak de aanwezigen toe en heette hen welkom. Hierna waren de kleuters aan de beurt om hun opwachting te maken in Oud Hollandse kleding. Begeleid door oude kinderliedjes lieten ze hun koprol en sprongen zien.

Na elke act werden de benodigde matten en toestellen snel en vakkundig neergezet en omgewisseld door vaders van jeugdleden. Na de kleuters volgden de verlegen koppies van zesjarige turnsters die gehuld in een tutu hun entree maakten. Een jongetje in het publiek zei bij hun binnenkomst: ,,Kijk mama, nu komen de prinsessen".

RADSLAGEN Iedere act werd aangekondigd door kort te vertellen wat de groep kan en waar ze om bekend staan. De muziek liet de aanwezigen af en toe flink swingen. Let's twist again en Great balls of fire begeleidden de jonge turnsters bij hun radslagen en koprollen.

Wilma Klop begeleidde haar groep hierna. De selectieturnsters hebben inmiddels al diverse prijzen behaald bij regiokampioenschappen. In hun turnpakjes met glitters stalen ze de show, zwaaiend, draaiend en zwevend op de brug. Sommige aanwezigen hielden soms even hun adem in tijdens de afzwaai.

PARELTJE Sinds mei 2016 kent D.O.T.O. weer jongensturnen, na een afwezigheid van tien jaar. In het verleden stond de vereniging bekend om haar goede jongensturners. Trainer Chris van Middendorp zet zich in om van de twee huidige jongensturngroepen ook 'een pareltje' te maken. Ze lieten hun kunsten zaterdag zien op de brug, rekstok, lange mat en met de zogeheten emmers.

Het spectaculaire trampolinespringen begon na de pauze met een groep springers die al touwtje springend binnenkwamen. Bij trampolinespringen is de puntentelling streng. Iedere sprong van de reeks van tien mag maar één keer voorkomen. Trainster Thieske Verkerk imponeerde met haar dubbele salto's. De 15+ springgroep toonde aan dat conditietraining belangrijk is bij deze sport. Ook voor de allerkleinsten is er al een gymgroep. Begeleid door een ouder of grootouder lieten 2- en 3 jarigen zien dat zij kunnen klimmen, springen en klauteren.