• De leden van de voorbereidingscommissie Knipperlicht Helpt, van links naar rechts: Bram van de Peut, Corieke Gerritsen, Sigurd Reijnoudt en Corné Dorrestijn.

    Jeugdvereniging Het Knipperlicht

Knipperlicht Helpt: actie Metakids

SCHERPENZEEL Vier mensen van Het Knipperlicht worden zaterdag 12 mei, 12 uur lang opgesloten in ‘The Box’ om op die manier zelf de gevolgen van een metabole ziekte te ervaren.

Haije Bergstra

,,Ze krijgen nog een aantal opdrachten mee die de handicaps, zoals slechtziendheid en slechthorendheid, onderstrepen”, zegt Corné Dorrestijn, één van de commissieleden die de actie voorbereid. Er komt een camera in ‘The Box’ zodat mensen kunnen zien wat er zich binnen afspeelt. De deelnemers worden gesponsord en hopen zo geld op voor Metakids.

VAKANTIEWEEK Metakids is een stichting die onderzoek naar metabole ziekten financiert. Metabole ziekten zijn beter bekend als stofwisselingsziekten en elk jaar worden er ongeveer achthonderd kinderen mee geboren.

Volgens artsen zijn vrijwel alle metabole ziekten binnen dertig jaar te behandelen, maar om dat doel te bereiken is veel geld nodig voor onderzoek.

Bestuurslid Sigurd Reijnoudt legt uit hoe ze bij deze stichting terecht zijn gekomen: ,,Eén van de leden van Het Knipperlicht, Sanne Versteeg, volgt een opleiding aan het CIOS. Voor gezinnen met kinderen met een metabole ziekte werd een vakantieweek naar Frankrijk georganiseerd. Zij ging vanuit de opleiding mee om deze gezinnen te ontlasten en hen een leuke tijd te bieden. Ze leerden daar Sven Baas kennen die een kind heeft met een metabole ziekte. Hij heeft voor Het Knipperlicht een praatje gehouden over deze ziekte en Sanne stelde voor om de jaarlijkse actie te bestemmen voor dit doel. Na overleg met de leden van Het Knipperlicht is dat besloten. Sven Baas organiseert zelf ook veel acties voor Metakids en zal ook op 12 mei rond een uur of vier op het Kerkplein kort iets vertellen over metabole ziekten en zijn ervaringen als vader van een kind dat hieraan lijdt.”

ACTIE Het wordt zaterdag 12 mei een drukte van belang op het Kerkplein van de Grote Kerk in Scherpenzeel.

Sigurd Reijnoudt noemt een aantal van de verschillende activiteiten op: ,,We beginnen met ochtendgymnastiek als warming-up voor deze dag. Auto’s kunnen gewassen worden van 10.00 tot 13.00 uur. Er is bingo. Voor de jongeren kinderen is er in Philalethes een film. En tussendoor is er altijd gelegenheid voor een kop koffie. Tot slot kunnen mensen voor € 5 een patatje en een drankje kopen en maken ze daarmee tegelijkertijd kans op een ritje in een Maserati aan het einde van de dag.”

In de grote Kerk zal een mini-museum worden ingericht, waar verschillende mensen zullen vertellen over de historie van de kerk en van Scherpenzeel tijdens de oorlog. Het eindigt met een klim op de kerktoren. Sigurd: ,,We hopen het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor iedereen in Scherpenzeel en willen zoveel mogelijk geld ophalen voor Metakids.” Meer weten? www.knipperlichthelpt.nl.