• Na de groepsfoto ging de delegatie in colonne op weg naar het Malieveld.

    OVS Scherpenzeel

'Koning keek een beetje gespannen'

SCHERPENZEEL Gekleed in Veluwse kleding bezochten het bestuur van de Oranjevereniging, het 4 mei comité en wethouder Vreeswijk Prinsjesdag. Ze waren uitgenodigd voor het burgerdefilé tijdens de derde dinsdag in september. ,,Een grote eer en een bijzondere belevenis", blikt Martin Brouwer terug.

Ieder jaar wordt een aantal gemeenten uitgenodigd om een delegatie te sturen om Prinsjesdag bij te wonen. De gemeente Scherpenzeel koos voor de Oranjevereniging Scherpenzeel (OVS) om het dorp te vertegenwoordigen. ,,Vooraf zijn we allemaal doorgelicht en gescreend in verband met de veiligheid. En toen we er waren, snapten we ook waarom. We waren echt centimeters verwijderd van de Glazen koets met daarin de koning en de koningin".

BURGERVERTEGENWOORDIGERS Om kwart voor zeven vertrok het Scherpenzeelse gezelschap naar Nijkerk. Daar ontmoetten ze de andere burgervertegenwoordigers uit Barneveld, Ermelo en Harderwijk. Ze vertrokken vervolgens met de bus naar Den Haag. Daar werden ze onthaald met koffie en ontmoetten ze de commissarissen van de Koning van Zuid-Holland en Gelderland.

MALIEVELD Na een groepsfoto ging men in colonne op weg naar het Malieveld. Daar stonden militairen hen op te wachten om met elkaar het defilé te vormen. ,,Achter ons mariniers en voor ons van andere legeronderdelen. Indrukwekkend om daar tussen te lopen. Toeristen uit Japan en Amerika maakten foto's van ons en de andere deelnemers. Echt apart om zo in het middelpunt te staan met onze Veluwse kleding".

Er werd zelfs geklapt voor hen en van alle kanten klonk het 'picture, picture'. Tijdens de wandeling liep de OVS tussen de opgestelde militairen door, langs het klappende publiek, richting het Torentje van Rutte. Je mocht wel zachtjes met degene naast je praten, filmen of telefoongebruik was niet toegestaan.

Eenmaal daar aangekomen, was het wachten geblazen. ,,Twee uur lang stilstaan was best lang. Echt veel respect voor de militairen die al die tijd in de houding moesten staan. Soms werd er eentje niet goed, diegene werd direct vervangen door een collega. Zo efficiënt en plechtig allemaal", vertelt Brouwer.

MOOIE VROUW Eindelijk was het zover en kwam de stoet op gang. Verschillende koetsen met daarin de hofhouding kwamen langs. En uiteindelijk de Glazen koets met het koninklijk paar. ,,Op de heenweg keek de koning een beetje gespannen. Maar een glimlach kon er nog wel vanaf".

De Scherpenzelers konden koningin Maxima goed zien. ,,Wat een mooie vrouw. Ook van dichtbij", was de algemene conclusie. Het publiek stond relatief ver weg, vond Brouwer. ,,Al had je wat willen gooien, zoals een waxinelichtje, dan kom je niet eens in de buurt". Op de terugweg grijnsde de koning breeduit naar de toeschouwers.

Een bijzondere ervaring die eens in de achtenveertig jaar voorkomt, begreep Brouwer. ,,We kijken er allemaal met een glimlach op terug. Het was gaaf om hier als Oranjevereniging Scherpenzeel bij te zijn.

Tegen zes uur 's avonds waren we pas thuis en we hebben nog lang nagepraat".