• Ingrid Nagtegaal etaleert haar kerstversiering.

  Adriaan Hosang
 • Eén van de Kerstgroepen van Ingrid Nagtegaal.

  Adriaan Hosang
 • Ingrid Nagtegaal richt de vitrines in de bibliotheek in met antieke kerstversiering.

  Adriaan Hosang
 • Kerstversiering en kerstgroepen in de bibliotheek.

  Adriaan Hosang

Ingrid Nagtegaal exposeert antieke kerstversiering en kerstgroepen in bibliotheek

RENSWOUDE Ingrid Nagtegaal uit Amersfoort was dinsdagmiddag druk bezig met het inrichten van de vitrines in de bibliotheek.

Om haar antieke kerstballen goed tot z'n recht te laten komen, had ze uit het kasteelbos takjes gehaald, waaraan ze de kerstballen en kerstfiguurtjes kon ophangen. Ze had ook led-verlichting meegenomen.

BEVLOGEN Ze is een bevlogen verzamelaar van antieke kerstspullen. Dit begon allemaal toen ze, na het overlijden van haar moeder, oude kerstballen erfde. Ingrid: ,,In de vijftiger jaren waren het meestal zilveren ballen, die waren vaak erg breekbaar. Vroeger hingen die oude ballen en kerstfiguurtjes, zoals een kerkje, een paddenstoeltje of het klokje, gewoon in de boom. Iedereen deed dat en bij ons thuis ook".

GLASBLAZEN Terwijl ze met zorg de kerstversiering een plaatsje geeft, vertelt ze hoe in de dertiende eeuw Kerst in Duitsland werd gevierd. Er kwam pas rond de negentiende eeuw een kerstboom in huis. In die tijd nog niet met kerstballen en kerstfiguurtjes, maar met appels, noten, koek en suikerwaren. Kerstballen komen er pas later bij, dankzij de opkomst van het glasblazen. Ingrid: ,,Rond 1870 zijn er in Gablonz glasblazers die het lukt om glazen kralen te maken met een dun laagje metaal, veelal zilver aan de binnenkant. Het maken van kerstversiering is in de loop der tijd een belangrijke bron van inkomsten voor de glasblazers geworden. In die begin jaren was het vaak thuiswerk, dat door veelal vrouwen werd verricht. Kralen verbonden ze met fijn draad, maar er werd ook folie, was/kaarsvet en lichtgevende fosfor gebruikt. Gablonzer decoraties zijn nu beroemd''.