• De klas en de juffen met de brandweerlieden op de foto.
  • Ook de meisjes lieten zich niet onbetuigd.

    Adriaan Hosang
  • De klas en de juffen met de brandweerlieden op de foto.

Laatste waterballet voor scholieren

RENSWOUDE Schoolkinderen uit het Wit-Russische Gotsk verblijven zes weken bij gastgezinnen die zijn geselecteerd door Stichting De Touwladder.

Al jaren zorgt De Touwladder voor een verblijf van scholieren in Scherpenzeel en Renswoude. Het is echter wel de laatste keer dat dit gebeurt, omdat het aantal scholieren op de school in Gotsk sterk afneemt. Steeds meer jonge gezinnen trekken naar elders om aan de kost te komen.

SPUITSPEL Samen met twee juffen worden voor hen gezamenlijke uitjes bedacht, zoals een bezoek aan het strand, een bezoekje aan de opticien, boerengolf spelen of een bezoek aan de brandweer. De kinderen volgen ook onderwijs in De Korenmaat in Scherpenzeel. De kinderen brachten donderdagochtend een bezoek aan de brandweer stond donderdagochtend. De kinderen, hun juffen en enkele ouders arriveerden rond 10.30 uur bij de brandweerkazerne in Renswoude, waar aan de achterkant van de kazerne een spuitspel was opgezet. Daar konden de scholieren het woord Brandweer omver spuiten. Eén voor één kwamen ze in actie en ook de juffen lieten zich niet onbetuigd.

PATATJE Langzaam maar zeker werden de kinderen steeds enthousiaster. Af en toe werd het spuitstuk wat naar links of rechts gestuurd en dwarrelde het water omlaag op andere scholieren of toeschouwers. In de kantine van de brandweer was er limonade of koffie en werden soms snel droge kleren gehaald. Een ritje in de brandweerwagen was ook fantastisch. Voor ze naar huis gingen was er nog een patatje bij Cafetaria het Zwaantje.

Vindt Auke Hamminga, die al twintig jaar meedraait bij De Touwladder het jammer dat het nu stopt? ,,Ja, je hebt die mensen daar beter leren kennen. Je bouwt toch een band op. Ik ga er zeker nog naar toe, het was nuttig en ook leuk om te doen. Voor de kinderen is het eerst even wennen. Daarna hebben ze het goed naar hun zin".