• Gemeente Scherpenzeel

Leerlingen speciaal onderwijs leren zelfstandig reizen met OV

SCHERPENZEEL De eerste leerling is woesdag gestart met de training zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Stap voor stap leert zij hoe het reizen in het openbaar vervoer precies werkt. Wat je moet doen om op de juiste plek te komen, maar ook wat je doet als het niet zo gaat zoals het zou moeten.

Deze training - verzorgd door GoOV - is een pilot waarbij leerlingen met een beperking uit het Speciaal Onderwijs (SO) leren om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Landelijk wordt er al mee geëxperimenteerd en dat blijkt succesvol. Een belangrijk deel van de deelnemers leert inderdaad zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer.

Zelfstandig reizen vergroot de zelfredzaamheid en de mogelijkheid voor leerlingen om mee te doen. Deelname aan de training verbetert ook het zelfvertrouwen, het zelfbeeld en sociale activiteit van deze jongeren. Het is de bedoeling dat de leerlingen uiteindelijk zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. In Scherpenzeel starten drie leerlingen met de training.