• Margreet Hendriks

Lena Marchal eerste kinderburgemeester

SCHERPENZEEL De 11-jarige Lena Marchal is donderdagavond geïnstalleerd als Scherpenzeels eerste kinderburgemeester. Lena, die tijdens een groepssollicitatiegesprek gekozen werd uit negen kandidaten gaat het 'ambt' bekleden voor de duur van een jaar.

Van burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld kreeg zij een eigen ambtsketting omgehangen. Deze heeft de gemeente speciaal voor de kinderburgemeester laten maken door juwelier C. ter Maaten.

Lena, leerling van groep 7 van De Dorpsbeuk, heeft er enorm veel zin in en toonde zich met een keurige speech tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur in de Breehoek direct al een natuurtalentje. Plannen heeft Lena, die ook lid is van de scouting en aan het fitnessprogramma zumba doet, genoeg zo bleek. Zij pleitte onder meer voor meer lessen op de basisschool waarin kinderen leren om hun afval op te ruimen. Ook stelde zij voor om bijvoorbeeld twee keer per jaar met alle basisscholen in Scherpenzeel de straat op te gaan om afval op te ruimen. ,,Zo blijft ons mooie Scherpenzeel ook mooi'', aldus de kersverse kinderburgemeester. ,,Er zullen vast meer kinderen zijn die goede ideeën hebben, of misschien hebben zij een vraag. Als dat zo is, zoek mij dan gerust op en dan zal ik kijken van er mogelijk is.'' Haar maidenspeech werd beloond met een geweldige yell van de aanwezige scouting en natuurlijk waren er ook veel felicitaties voor de pittige dame die het ambt van kinderburgemeester voor de termijn van één jaar zal gaan vervullen. Het is de bedoeling om volgend jaar rond deze tijd weer een nieuwe kinderburgemeester te benoemen uit de leerlingen van groep 7 van de Scherpenzeelse basisscholen.