• Jeroen van der Veer

Lessons and Carols in Scherpenzeel

SCHERPENZEEL Lang hebben de drie kartrekkers er niet over na hoeven denken en er werd vrijwel direct besloten om het gewoon te doen; Scherpenzeel krijgt zijn eigen Festival of Lessons and Carols. Jan van der Weerd, Arjan Veen en Wilfred Folmer hebben er wat voor moeten doen, maar het Engelse fenomeen wordt 12 december naar het dorp gehaald. En het krijgt zeker een Scherpenzeels sausje: ,,We hebben er onze eigen invulling aan gegeven, al is de basis wel hetzelfde als bij de Engelse traditie."

Jeroen van der Veer

De geschiedenis van het Festival of Lessons and Carols begint zo'n honderd jaar geleden in Engeland, waar men in 1918 in Cambridge begon. Het is een viering rond de geboorte van Jezus, verteld via negen korte bijbelzangen uit Genesis, de profeten en de evangelie. Deze hoofdingrediënten worden aangevuld door het zingen van de Christmas Carols. ,,Wij hebben een projectkoor van zo'n dertig zangers uit Scherpenzeel en omgeving. Erg leuk, zo'n mengelmoes van personen."

MANNENJACHT Deze mensen kwamen niet zonder slag of stoot bij elkaar. De gemeenschap had al langer het idee om het Festival of Lessons and Carols naar Scherpenzeel te halen, maar dit jaar werden er daadwerkelijk spijkers met koppen geslagen. Na een oproep druppelden de eerste koorleden binnen, maar dit bleken er niet genoeg. ,,Het waren vrijwel alleen maar vrouwen", herinnert het drietal zich. ,,Hierdoor kon het helaas niet doorgaan en dat hebben wij hen dan ook eerlijk verteld."

,,De vrouwen lieten het er niet bij zitten en zijn op mannenjacht gegaan", lacht Wilfred Folmer. ,,Ze hadden al snel beet en de volgende bijeenkomst waren er genoeg mannen, waardoor het door kon gaan. Nu hebben wij een projectkoor van zo'n dertig zangers uit de omgeving, wat natuurlijk enorm gaaf is."

UNIEK Zo wist men door de Engelse traditie hoe mooi het kan zijn, maar was het nog even de vraag hoe het zou klinken in de Grote Kerk. ,,Je hebt te maken met koorleden die overal vandaan komen", probeert Arjan Veen uit te leggen. ,,Je kunt daardoor in het begin moeilijk het niveau aangeven, maar het heeft ons verbaasd. Het wordt echt heel gaaf."

Het enthousiasme spat er van af en van het drietal mag het liever vandaag dan morgen 12 december zijn. ,,Het is iets wat al een tijdje bestaat, maar uniek is in Scherpenzeel", aldus Jan van der Weerd. ,,Je merkt dat meerdere steden steeds vaker een Festival of Lessons and Carols hebben en nu is het ook in ons dorp. Dat is toch mooi?"

WAARDEVOL Het 'Festival' begint zaterdag 12 december om 16.00 uur, waarbij de kerk vanaf 15.30 uur open is. Onder leiding van Arjan Veen zal het koor zijn liederen laten horen. ,,Het zijn liedjes die iedereen kent en daardoor is het erg toegankelijk. Tijdens de kerstperiode heb je veel bijeenkomsten en daarom zijn wij flink wat dagen ervoor gaan zitten", benadrukt Jan van der Weerd. ,,Het is echt iets waardevols. Voor jong en oud."