• Janneke Hek
  • Het dweilorkest van Caecilia speelde vrolijke kerstliedjes.

    Janneke Hek
  • Vrolijke muziek voor de kaaswinkel.

    Janneke Hek
  • Lange rijen voor de oliebollenkraam.

    Janneke Hek

'Lichtjes en vuurkorven voor de sfeer'

SCHERPENZEEL Tijdens het opbouwen van de Kerstmarkt was het nat en koud. De regen maakte het opbouwen niet eenvoudig en de kerstsfeer was nog even ver te zoeken.

De bezoekers wachtten ook duidelijk even beter weer af, voor ze zich langs de kraampjes waagden. Eenmaal droog buiten werd het ouderwets gezellig op de Kerstmarkt met een overduidelijke voorkeur voor het horecaplein. De muzikale ondersteuning op diverse plekken viel goed in de smaak. Kraamhouders en winkeliers waren echter teleurgesteld in het lage bezoekersaantal.

HINDERLIJK GAT Alle aanwonenden van de Dorpsstraat en de Marktstraat was gevraagd om waxinelichtjes of andere kerstverlichting in hun ramen te zetten om de sfeer te verhogen. Ook stonden hier en daar vuurkorven om de koude handen op te warmen. Doordat niet alle winkels aan de kerstmarkt meededen, ontstond hier en daar een 'hinderlijk gat' in de markt.

Dit vonden veel bezoekers geen prettige gewaarwording. ,,Je loopt dan van warm en gezellig ineens op een donker stuk, zonder kraam of winkel die open is", vond een bezoekster. De winkels die wel open waren, konden zich verheugen in klandizie, die tijdens een bui soms zelfs extra lang in hun winkel bleef.

GOEDE ZAKEN Vooral de kledingwinkels deden goede zaken. Maatschappelijke organisties probeerden een praatje aan te knopen met de langswandelende bezoekers, wat niet altijd mee mee. Bezoekers wilden graag snel weer ergens droog en warm staan. De kraamhouders waren wat minder tevreden over de kerstmarkt.

Door het slechte weer viel het aantal bezoekers tegen. ,,Het mooiste weer voor een kerstmarkt is droog en licht vriezend", meent één van hen. De kramen met lekkernijen, sieraden en kerstsnuisterijen werden goed bezocht.

IEMAND UITGEKNIPT Op Plein 1940-1945 was een horecaplein ingericht met vlees, broodjes en verschillende dranken. Ook was er muziek vanuit de opgestelde trailer. De brandweer van Scherpenzeel gaf een demonstratie waarbij iemand werd uitgeknipt uit een autowrak. Altijd een goed recept voor een geïnteresseerd publiek.

Verderop stond een muzikant met een draaiorgel kerstmuziek te draaien. Helaas had hij niet zo'n goed verlichte plek, waardoor hij niet zo opviel.

Diverse oude ambachten, zoals touwslager en houtbewerker trokken wel publiek. Het publiek kreeg gratis glühwein en warme chocolademelk en kocht een zak oliebollen voor thuis.

Kinderen maakten een rondje in de draaimolen en verlekkerden zich bij de kramen met snoepgoed. Bij diverse winkels waren kortingsacties. Bij Miss Janet kon men een creatieve workshop volgen.

Wie zijn of haar schoenen wilde laten blinken kon bij de Poetsbrigade terecht voor een schoenpoetsbeurtje. Popkoor Get Around, het dweilorkest van Caecilia en een live optreden van een zangeres in de trailer van Valleiradio lieten mensen even stilstaan om te luisteren naar kerstmuziek. Al werd er met enige regelmaat in de handen gewreven, met de voeten gestampt of in de kraag gedoken, want koud en nat was het.