• Mantelzorgers genoten van een uitgebreide high-tea in de Breehoek.

    Janneke Hek

Mantelzorgers krijgen vrije middag in de Breehoek

SCHERPENZEEL Een middag genieten van eten, workshops en even wat voor jezelf doen. Voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld maar voor mantelzorgers niet zo vanzelfsprekend. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk hield zaterdag 9 november een verwenmiddag voor zeventig Scherpenzeelse mantelzorgers.

In de zaal van de Breehoek stonden gedekte tafels klaar voor de mantelzorgers. Mariska Bergstra en Bertine van Raaij van het Steunpunt ontvingen de deelnemers aan de hightea hartelijk. Ze zochten in de zaal naar bekenden of namen plaats naast een onbekende, de gesprekken kwamen al gauw op gang. 'Even een middag ontspannen'.

APPLAUSJE Bergstra: ,,We hopen dat de zorgen deze middag even mogen wegvallen. Het feit dat u hier bent, geeft aan dat u voor uzelf erkent dat u mantelzorger bent. En dat ondanks dat u uit liefde en loyaliteit voor uw geliefden zorgt, u mag deze waardering ook ontvangen. Daarom graag een applausje voor jezelf".

Hierna nam wethouder Henny van Dijk het woord namens de gemeente Scherpenzeel. Ook zij sprak haar waardering uit naar de mantelzorgers in de zaal. ,,Ik kan jullie wel tien keer bedanken dat jullie zorg geven aan iemand uit jullie omgeving. Het is dankbaar en liefdevol werk, maar het vraagt ook veel van je. Ik spreek uit eigen ervaring, want ik was mantelzorger voor mijn moeder. Mantelzorgen zit vooral tussen je oren, je bent altijd 'aan'. Waar je ook bent, als de telefoon gaat, denk je: er zal toch niets aan de hand zijn? Ik hoop dat jullie vanmiddag een relaxte middag hebben met elkaar. Zet je mobiele telefoon maar uit". Uit het gegrinnik uit de zaal bleek dat niemand van de mantelzorgers dat had gedaan. Het altijd 'aan' staan, bleek op iedereen van toepassing.

ONBEPERKT Vrouwen van de Rotary Woudenberg/Scherpenzeel stonden intussen klaar met dienbladen met soep voor de gasten. Zij bedienden de mantelzorgers deze middag. De lunch werd mede mogelijk gemaakt door de Rotary. Ook Vico Duijs van de Breehoek was tevreden. Hij stelde de zaal graag beschikbaar voor deze groep.

Na de soep werden grote schalen met sandwiches, quiches, belegde broodjes, gebakjes, macarons en bonbons binnen gedragen. Ook was er onbeperkt koffie en thee beschikbaar. De tijd die ingeruimd was voor de hightea gaf de aanwezigen voldoende gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de zorg die zij hebben voor hun man, vrouw, kind of ouder.

GOODIEBAG Na de hightea begonnen de workshops. Er kon worden gekozen uit tien verschillende workshops. Creatief bezig zijn of ontspannen met een massage, er was vanalles te kiezen. De mantelzorgers konden ook speeddaten met wethouder Henny van Dijk. En haar het hemd van het lijf vragen over uiteenlopende zaken.

Iedere deelnemer kreeg een goodiebag na afloop van de mantelzorgdag. ,,Met daarin bonnen en producten van lokale winkeliers en ondernemers. Ook zit er een hyacintbol in". Ook mantelzorgers die er 9 november niet bij konden zijn, kunnen een goodiebag ophalen bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk in het Foort, zolang de voorraad strekt.