• Trotse gezichten bij het brandweerkorps van Scherpenzeel.

    Janneke Hek
  • Janneke Hek

Onderscheidingen brandweer in kerstsfeer uitgereikt

SCHERPENZEEL Voor hun inzet gedurende meer dan twintig jaar ontvingen zaterdagavond 11 januari vier leden van het Scherpenzeelse brandweerkorps een lintje Burgemeester Harry de Vries.

De kazerne aan 't Zwarte Land was omgebouwd tot een soort kerstdorp. Vele kerstbomen sierden de ruimte. Ieder jaar geeft de brandweer een thema aan de nieuwjaarsreceptie van het korps. Dit jaar waren er kerstbomen geregeld, in samenwerking met de gemeente. Het was even wennen voor de bezoekers dat de kerstsfeer nog duidelijk aanwezig was.

HOGERHAND Dit jaar is het de laatste keer dat iedereen automatisch een lintje krijgt met twintig jaar inzet voor de brandweer. Er moet aantoonbaar meer inzet op andere gebieden zijn (naast de brandweer) om een lintje te ontvangen. Iets waar burgemeester De Vries niet met zijn hoofd bij kan. ,,Als je twintig jaar lang bij nacht en ontij je bed uit moet omdat de pieper gaat. En je dan met gevaar voor eigen leven je inzet, samen met je collega's, dan hoeft daar wat mij betreft geen extra prestatie bij te komen. Maar goed, dat is van hogerhand besloten", legt hij zich erbij neer.

De vier brandweerleden die een koninklijke onderscheiding verdiend hadden, werden geprezen om hun inzet en betrokkenheid. Gerrit Blok is op dit moment brandmeester en bevelvoerder en nauw betrokken bij de jeugdbrandweer. Glenn Bos vervult dezelfde functies en is al bijna 23 jaar betrokken bij het Scherpenzeelse korps. Ruud van Ee werd omschreven als een brandweerman pur sang. Hijis inmiddels ploegcommandant. Collega Herko van Veen is ook ploegcommandant. Daarnaast is hij in het dagelijks leven beroepsbrandweer bij Brandweer Brabant- Zuidoost. Het overhandigen van de onderscheiding werd gevolgd door een certificaat en een bos bloemen. En een hartelijk applaus van alle aanwezigen.

BANKBILJETTEN Naast de koninklijke onderscheidingen werden er ook andere jubilarissen in het zonnetje gezet. Een aantal van hen is zelfs al meer dan dertig jaar inzetbaar voor de brandweer. Frans van de Wetering, Johan Methorst, Gert van de Peut en Gert Blok werden met name genoemd.

In een terugblik op het afgelopen jaar bleek dat de brandweer van Scherpenzeel op veel plaatsen hun inzet heeft getoond. Zo was er een zwaar dodelijk ongeval op de Dreef, wat indruk heeft gemaakt op de brandweerlieden.

Maar ook de brand die recent woedde in het pand van een hulporganisatie blijft ze bij. En de plofkraak waarbij hun assistentie gewenst was. ,,Het was jammer dat onze zolen niet kleverig waren, we hadden dan best wat bankbiljetten kunnen meenemen", grapt Ruud van Ee.

De explosieven die daar gebruikt zijn, waren behoorlijk zwaar. Een deel daarvan is onder toeziend oog van de brandweer door de Explosieven Opruimingsdienst tot ontploffing gebracht.

Ook redde de brandweer een kalf uit de mestput, terwijl vijf van z'n soortgenoten het helaas niet overleefden.

Na de officiële handelingen en speeches werd er overgegaan tot het meer vloeibare deel van de avond. En uiteraard was een deel van het korps aangewezen als BOB (Bewust Onbeschonken Bestuurder), want de brandweer is altijd paraat en standby.