• Impresse dag vd mantelzorg

    Janneke Hek

Mantelzorgers uitgebreid in de watten gelegd

SCHERPENZEEL Tevreden kijkt Mariska Bergstra om zich heen in de zaal van Kulturhus de Breehoek. Donderdag was een aantal mantelzorgers aanwezig op de verwenochtend van het Steunpunt Scherpenzeel.

De Dag van de Mantelzorg vormde de aanleiding voor deze ochtend.,,Mantelzorgers zijn vaak druk met een ander en dan is het fijn om nu eens een ochtendje aan jezelf te mogen denken" vindt Bergstra, coördinator van het Steunpunt Scherpenzeel. De deelnemers konden kiezen uit diverse activiteiten, waaronder bloemschikken, sjoelen, een manicure behandeling of creatief bezig zijn.

Tijdens de ontvangst nam Constanja de Vries het woord. Ze presenteerde een mooie metafoor over het dragen van een koffer. Iedere mantelzorger draagt een koffer. Of hier nu veren of stenen in zitten, de zwaarte ervan is voor iedere persoon anders. De last die ze dragen, is voor een buitenstaander niet af te zien. Het zich bewust worden van de last, is voor sommige mantelzorgers lastig. ,,Men vindt het vanzelfsprekend dat hij of zij mantelzorger is. Maar erkennen dat het zwaar is, is goed. Ook wanneer je ouder wordt, wordt het mantelzorgen daardoor zwaarder. Daar moet een mantelzorger en zijn omgeving alert op zijn" vindt De Vries. Een recent onderzoek wees uit dat één op de zeven mantelzorgers uitvalt omdat het niet meer gaat. ,,Dan heb je dus twee mensen die hulp nodig hebben. Ook is de groep van jonge mantelzorgers zoals kinderen en tieners niet altijd goed in beeld. Jongeren schamen zich misschien ook voor de toestand bij hen thuis. Het fysiek verzorgen van iemand is een ander verhaal dan wanneer er psychische problematiek bijkomt. Wanneer mama depressief op de bank zit, heeft dit absoluut impact op kinderen en jongeren. Hier moet mijns inziens meer aandacht voor zijn", betoogt De Vries.

Het onlangs gestarte project, waarbij er een praktijkondersteuner GGZ is toegevoegd aan de huisartsen vindt zij dan ook een goed initiatief. Tijdens de verwenochtend genoten de aanwezigen, zowel mannen als vrouwen van diverse leeftijden, van de aangeboden workshops. Een workshop waarbij van een herfstblad een natuurlijk schilderij werd gemaakt was in trek. Diverse mannen waagden een pijltje of drie bij het dartbord. De schoonheidsspecialiste was continu actief met het verzorgen van de gezichten van de mantelzorgers. De manicure kon ook rekenen op een wachtrij. Wie met groen bezig wilde zijn, kon een bloementaart maken. De Breehoek verzorgde koffie en thee en er was voldoende te snoepen. De lunch werd aangeboden door de Breehoek en uitgeserveerd door leden van de Rotary Scherpenzeel/Woudenberg. Zij werkten ook in de keuken mee aan de bereiding van de uitgebreide lunch. Mariska Bergstra kijkt terug op een geslaagde verwenochtend en wil graag de meewerkende bedrijven en instellingen zoals  Flowers Only, Beautysalon Beyoutiful, Buurtzorg Scherpenzeel, Platteland Anders, Dagbehandeling en Fysiotherapie Norschoten, Dartclub Modiform, SWO, Rotary Scherpenzeel/Woudenberg, Kulturhus de Breehoek, Parousie, Gemeente Scherpenzeel, Constanja de Vries en Steunpunt Scherpenzeel bedanken. Volgend jaar wil Bergstra weer een verwenmoment voor mantelzorgers organiseren.