• Burgemeester Petra Doornenbal en voorzitter Dikkie van den Brandhof ondertekenen het huurcontract voor de nieuwe Oudheidkamer

    Adriaan Hosang
  • Oudheidkamer van Oud Renswoude straks in Dorpsstraat 38

    Adriaan Hosang

'Monumentaal pand met sfeer en uitstraling'

RENSWOUDE Voor het bestuur van de Historische vereniging Oud-Renswoude was maandagochtend een bijzonder moment. Vele jaren was de Oudheidkamer gevestigd op de bovenverdieping van het gemeentehuis, aan de Dorpsstraat 4. De historische vereniging verhuist naar het monumentale pand Dorpsstraat 38, een zogenaamde Nieuwe Buurtwoning.

De historische vereniging Oud-Renswoude moet verhuizen, omdat het huidige gemeentehuis over enige tijd een andere bestemming krijgt.

Binnen het bestuur had men er wel oren naar om de Oudheidkamer te verplaatsen van Dorpsstraat 4 naar 38. De woning heeft een bijzondere uitstraling en is voor veel mensen toegankelijker. Op de huidige plek moesten bezoekers via een spiltrap naar boven om de Oudheidkamer te bereiken.

NIEUW ONDERKOMEN Voorzitter Dikkie van den Brandhof, Bert van den Bruinhorst en Jan van Donkelaar gingen maandagochtend naar het gemeentehuis om aanwezig te zijn bij de ondertekening van het huurcontract voor Dorpsstraat 38.

Nadat burgemeester Petra Doornenbal en voorzitter Dikkie van den Brandhof van de historische vereniging Oud-Renswoude, hun handtekeningen en parafen hadden gezet merkte burgemeester Doornenbal op dat ze hoopte dat de vereniging veel plezier zou beleven aan haar nieuwe onderkomen. ,,De historische vereniging heeft nu zo iets moois, vlak bij het kasteel, de Grebbelinie en in de Nieuwe Buurt. Jullie passen daar precies tussen", zo zei burgemeester Doornenbal. Dikkie van den Brandhof reageerde: ,,Wij zijn er ook echt heel erg blij mee".

HOUTEN PLAFOND Oud-Renswoude was sinds 1976 te vinden in de oudheidkamer in het gemeentehuis. Inmiddels wordt al hard gewerkt aan de nieuwe locatie. De balken in de kamers beneden, de trap, de keukenkastjes en kozijnen zijn is ´ossenbloedrood´ geschilderd, terwijl ook de muren en het houten plafond al opgeknapt zijn. Terwijl er in de voortuin al het nodige tuinonderhoud wordt gepleegd, wordt ook op andere plekken hard gewerkt.

,,Dit was voor ons een enorme kans, die we met beide handen hebben aangepakt. We hebben eerst gebrainstormd, overleg gehad met de gemeente en met de leden. Die gingen uiteindelijk unaniem akkoord, zodat we de plannen verder konden uitwerken", legt Dikkie van den Brandhof uit.

OUDHEIDKAMER De gemeente heeft aan de historische vereniging gevraagd om de oudheidkamer wat vaker open te stellen. ,,Daar gaan we voor, mits we voldoende vrijwilligers hebben", stelt Dikkie.

Ze wijst nog op de centrale ligging van het pand, dat mooi gelegen is en rolstoeltoegankelijk is. ,,We zitten in een monumentaal pand, een pand met sfeer en uitstraling. Dat alles mede dankzij de medewerking van de gemeente", zo besluit Dikkie van den Brandhof.

Voordat straks het pand Dorpsstraat 38 kan worden ingericht, moet er nog wel het één en ander worden gedaan. Als het even kan wil de Historische vereniging Oud-Renswoude dat door zelfwerkzaamheid realiseren. Om die reden zijn vrijwilligers welkom.

Ook bij Oud-Renswoude gaat men ervan uit dat vele handen licht werk maken. Er is op 28 september een speciale avond voor vrijwilligers van af 20.00 uur aan de Dorpsstraat 102.

Wie een steentje wil bijdragen,kan contact opnemen met 06-12979381 of 0318-571732.

Om de nodige gelden te generen, wil Oud-Renswoude een sponsoractie bij bedrijven houden.