• Marno Wieken spelend op z'n gitaar.

    Adriaan Hosang

'Eerst vorm gitaar gevonden in Egypte'

RENSWOUDE Tijdens de lezing van gitaardocent Marno Wieken uit Ede, vrijdagmiddag 17 januari in de bibliotheek in Renswoude, bleek dat er nog steeds veel liefhebbers van gitaarmuziek zijn, en wel liefhebbers die geen voorstander zijn van de elektrische gitaar.

Marno Wieken speelt al gitaar vanaf z'n elfde levensjaar. Niet alleen het spelen op de gitaar, maar ook de geschiedenis achter die gitaar boeit hem, hij heeft er studie van gemaakt en kan er veel over vertellen.

EGYPTE ,,De eerste vormen van de gitaar, een heel oud instrument, zijn terug te vinden in Egypte", vertelt hij. Vanaf beide kanten van de Middellandse Zee is de gitaar doorgedrongen in Europa. Aan de hand van dia's lichtte Marno Wieken zijn betoog over de gitaar toe. ,,In feite is de gitaar, zoals we die tegenwoordig kennen, ontstaan rond 1850. Hij werd ontworpen door de Spanjaard Torres".

Al vertellend over de gitaar door de eeuwen heen en het ontstaan ervan speelde Wieken ook gitaarmuziek om zijn verhaal nog meer cachet te geven. Zo besteedde hij ook aandacht aan de speeltechnieken en waren er interpretaties van gitaarmuziek door de eeuwen heen.

MUZIEKSTUKKEN Wieken omlijstte zijn verhaal ook door muziekstukken uit de verschillende tijden te spelen. Hij speelde onder andere werken van Milan, Robert de Visee, J.S. Bach en Francisco Tarrega en tot slot twee werken van Anthonio Laura. Wieken, die al jaren gitaarles geeft op de muziekschool in de bibliotheek, kreeg na afloop positieve reacties van aanwezigen. Sommige van hen maken ook zelf muziek. Wie weet kunnen ze volgend jaar weer genieten van Marno Wieken en de gitaarmuziek.