• Pixabay

Veel nieuwe woningen in Renswoude opgeleverd

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Vorig jaar werden er in de gemeente Renswoude 117 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daarmee is de woningvoorraad in de gemeente Renswoude 5,8 procent toegenomen. In Scherpenzeel werden 36 nieuwbouwhuizen opgeleverd, wat een toename van de woningvoorraad van 0,9 procent betekent. Dat meldt het CBS woensdag op basis van nieuwe cijfers.

Landelijk gezien werden er bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim zes procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd. Tussen 2000 en 2009 werden wel meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd -gemiddeld zo'n 76.000 per jaar- maar in de crisisjaren stortte deze markt in. Op het dieptepunt in 2014 werden slechts 45.000 nieuwe huizen opgeleverd. 

Het kabinet maakte in 2018 afspraken met gemeenten, provincies, marktpartijen en corporaties om aan de stijgende woningvraag te kunnen voldoen. Die afspraken moeten ertoe leiden dat er jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen bijkomen. Naast nieuwbouw kunnen er ook huizen bijkomen doordat bijvoorbeeld kantoorpanden omgebouwd worden tot woonhuizen. Dat gebeurde in 2018 -het meest recente jaar waarover deze cijfers beschikbaar zijn- 13.000 keer.

STIKSTOF De malaise als gevolg van de stikstofcrisis lijkt in de cijfers over 2019 nog niet zichtbaar. Eind mei verwees de Raad van State namelijk het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak, waardoor duizenden bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning hebben gekregen vooralsnog stilliggen. Onderzoekers van ABN Amro voorspelden eerder dat de bouwproductie dit jaar naar verwachting wel aanzienlijk lager uitvalt dan in 2019.

Op bovenstaande kaart vind je de volgende cijfers: voor iedere gemeente is het absolute aantal nieuwbouwwoningen dat in 2019 is opgeleverd geteld. Met dit cijfer is de procentuele groei van de woningvoorraad door nieuwbouw berekend. Hoe hoger dit cijfer, hoe relatief meer nieuwbouwhuizen er zijn bijgekomen.