• Hein Veldhuizen, één van de organisatoren, op zijn oude Zundapp.

    Adriaan Hosang

Nostalgie bij ´ZatOeDaorMaor´

RENSWOUDE De leden van bromfietsclub ´ZatOeDaorMaor´ uit Renswoude trekken zaterdag 9 september alles uit de kast om de senioren van verzorgingshuis De Hondskamp in Lunteren en het Huis in de Wei in Scherpenzeel weer even een gevoel uit hun jeugd terug te geven.

Ze doen dat door een optocht met oude tractoren, vrachtwagens, auto's en bromfietsen. Renswoudenaar Hein Veldhuizen, één van de organisatoren: ,,Het is de bedoeling dat wij, met de deelnemers aan deze tocht, om 10.00 uur bij verzorgingshuis De Hondskamp in Lunteren zijn. Daar showen wij dan onze oude karretjes en geven waar nodig tekst en uitleg over de voertuigen in onze stoet. We vertrekken rond 12.30 uur vanuit Lunteren richting Restaurant De Dennen, waar we, uiteraard ook in de stijl van toen, uitsmijters met oerbrood nuttigen. Ook wij moeten wel een beetje in de sfeer blijven".

OUDE GRAANMOLEN Na de maaltijd vertrekt de stoet weer omstreeks 14.00 uur richting Scherpenzeel, waar ze om ongeveer 14.30 uur bij het Verzorgingshuis het Huis in de Wei hoopt te arriveren. Ook daar is er dan weer een show van de voertuigen en geven de deelnememers waar nodig, tekst en uitleg over de oude karretjes. ,,We hebben ook een oude graanmolen bij ons. Het is de bedoeling om daarmee koren te malen", vertelt Veldhuizen.

NOSTALGISCHE OPTOCHT ,,Onze opzet is om de senioren het ´gevoel van toen´ even te laten herbeleven". Omstreeks 17.00 uur vertrekken de deelnemers aan deze nostalgische optocht weer. Het is de bedoeling dat alle deelnemers hun tractor, oude bromfiets, vrachtwagen et cetera eerst naar huis rijden, om vervolgens rond 18.00 uur weer samen te komen aan de Barneveldsestraat, bij het bedrijf van Hein Veldhuizen. Daar wordt een maaltijd geserveerd door De Kromme Hoek uit Scherpenzeel.

OPGEWEKT Hein: ,,Toen ik met de plannen voor deze nostalgische optocht voor senioren kwam, waren er direct al enkele ondernemers die spontaan hun medewerking toezegden. Daardoor kunnen we één en ander helemaal kosteloos organiseren". Onlangs was Hein Veldhuizen nog even bij het Huis in de Wei. Hij sprak er met een aantal bewoners en constateerde dat ze opgewekt en positief reageerden. Hein: ,,Er kwamen van die opmerkingen van ´mooi dat jullie dat willen doen´ en ´het lijkt ons heel leuk en mooi dat we dan ook even een kijkje komen nemen".

MELKBUSSEN Als ik Hein vraag wat voor soort voertuigen er zoal in die stoet te vinden zullen zijn, is zijn reactie: ,,Je moet denken aan bijvoorbeeld zo'n oude Scania-vrachtwagen en een oude Opel Blits, gevuld met melkbussen, maar ook de Zundapp, Kreidler en Solex bromfietsen tref je aan, evenals een Fiat 500 en een Volkswagen T1 busje, een Italiaanse Landini tractor en een oude Duitse Guldner tractor. En dat allemaal mogelijk gemaakt door de Bromfietsclub ´ZatOeDaorMaor´ uit Renswoude.