• Caya Veenendaal kijkt uit naar haar reis naar Zuid-Soedan.

    Janneke Hek

Caya Veenendaal als 'één van de gelukkigen' naar Zuid-Soedan

SCHERPENZEEL Caya Veenendaal gaat eind april, samen met elf andere leerlingen, op expeditie naar Zuid-Soedan met de GZB (Gereformeerde Zendingsbond). De oud-leerlinge van De Bruinhorst in Scherpenzeel, die nu op het Ichthuscollege in Veenendaal in vwo 5 zit, is creatief in het verzinnen van acties.

Het draait immers niet alleen om de reis ernaar toe, maar er moet ook geld ingezameld worden door de leerlingen. Minimaal 15.000 euro moet er bijgedragen worden. Dit gebeurt met allerlei acties. Zo verkochten ze frikandelbroodjes aan medescholieren, kaas en rijstwafels tijdens een ouderavond en Caya Veenendaal organiseerde een pop-up hamburgerrestaurant in haar eigen huis. ,,Samen met mijn familie stonden we voor ruim vijftig mensen hamburgers te bakken. Dat was een leuke ervaring".

LEERZAAM Ook hielden ze een sleep-over op school waarbij mede-leerlingen geld inlegden om op school te overnachten. Ze werden door de nacht heen gesleept met diverse workshops en activiteiten. ,,We merken een grote bereidheid om te sponsoren van de mensen om ons heen, maar ook van bedrijven die we benaderen. Het is leerzaam dat we zelf alle acties bedenken en daarbij de juiste mensen moeten vinden".

Het project is een initiatief van het Ichthuscollege, waaraan een sollicitatieprocedure vooraf ging. ,,Er is plek voor twaalf leerlingen en er meldden zich 23 vrijwilligers aan. Uiteindelijk was ik ook een van de gelukkigen die mee mogen". De voorwaarde is dat het schoolwerk niet mag lijden onder het project. ,,Dat is soms nog wel lastig hoor. Je hebt toch de neiging om te kiezen voor het project in plaats van je normale schoolwerk", geeft Veenendaal toe.

OPPASDIENST Het team maakt gebruik van een PR-team, een uitgebreide website en polo's met daarop de naam van het team en de naam van het teamlid vermeld staat. Op www.expeditiezuidsoedan.nl kan iedereen kennismaken met de teamleden en hun actie.

Caya Veenendaal biedt een oppasdienst aan in de maanden december en januari om geld in te zamelen voor het de projecten. ,,Als u een keer zonder oppas zit, in de maand januari, hoor ik het graag van u", nodigt ze uit. Ze is bereikbaar via: caya.veenendaal@gmail.com of via WhatsApp/telefoon: 06-37287148. Ook is het mogelijk om geld over te maken via NL69 ABNA0483 6303 57 ten name van Ichthus College, met als omschrijving Expeditie Zuid-Soedan, Caya Veenendaal.

Zuid-Soedan lijdt onder de gevolgen van een burgeroorlog. De GZB helpt er mensen bij de (toekomstige) wederopbouw van hun land. Bijvoorbeeld door vrouwen te helpen bij opvoeding en persoonlijke hygiëne. Ook worden jongeren opgeleid om huizen te bouwen. ,,Tijdens ons verblijf daar gaan we projecten bezoeken en mensen interviewen, waarna we er een documentaire van maken. Ons doel is om de verschillen tussen Nederland en Zuid-Soedan in beeld te brengen. Ook zullen we een kerkdienst bezoeken. Ik heb gehoord dat die wel zes uur kan duren."

Op 20 april vertrekt het team. Op 1 mei keren ze terug uit Zuid-Soedan. Ze zijn te volgen via de website, maar ook via Facebook en Instagram.