• Autowassen met vereende krachten.

    Janneke Hek

Opgesloten in houten box

SCHERPENZEEL Aan het diverse aanbod van activiteiten lag het zeker niet maar de animo voor sommige onderdelen was niet groot. Jeugdvereniging het Knipperlicht van de Grote kerk hield een actiedag voor Metakids, kinderen met een stofwisselingsziekte.

Janneke Hek

's Morgens werden vier jongeren van de jeugdvereniging in een grote houten box opgesloten. ,,De selectie wie we hierin stopten, was streng. We willen tenslotte niet dat ze ruzie krijgen", grijnst Sigurd Reijnoudt, betrokken bij de organisatie. De jongeren in de box werden afwisselend tijdelijk doof of blind gemaakt door middel van oordopjes en blinddoek. Zo konden ze ervaren hoe het is om een metabole ziekte te hebben. Als het tijd was voor het toiletbezoek, werden de Box-bewoners in een rij gezet, blinddoek en oordopjes, handen op elkaars schouders en hup, naar de toiletten. Tussendoor was er telkens een uur waarin men geen beperkingen opgelegd kreeg.

Via een livestream kon men mee kijken in de Box. Ze moesten tijdens hun verblijf in de Box een muziekstuk instuderen waarvan om 16.30 uur het resultaat te horen was. Aan het eind van de middag werd voor een sponsorbedrag stukjes van de Box beschilderd. Om 18.00 uur werden de doorbijters bevrijd uit de Box. Een ervaring en sponsorgeld rijker.

GEEN TEGENVALLER Het gemeenteontbijt en de daaraan voorafgaande ochtendgymnastiek kende bijna vijftig enthousiaste deelnemers. De bingo om 10.00 uur was niet zo populair. ,,We hadden al zo'n voorgevoel dus het is geen enorme tegenvaller", relativeert Reijnoudt.

De luxe auto van het merk Maserati was goed zichtbaar vanaf Plein 1940-1945. Men kon hier op inschrijven en zo een ritje voor twee in deze wagen winnen. Maar ook voor de wat bescheidener automodellen was er wat te beleven bij de Metakids-dag. Verschillende jongeren wasten auto's en zelfs voor een extra bijdrage werd de auto aan de binnenkant schoongemaakt. Zo te zien was dat een klusje wat men graag uitbesteedt.

WAAGHALZEN Hoofdbrekens heeft het de samenstellers van het spel 'Kolonisten van Metakids' gekost om het bekende spel Kolonisten van Catan om te bouwen. Grondstoffen werden bijvoorbeeld medicijnen of kennis. De tieners van de gemeente deden hieraan mee.

Veel bezoekers kwamen er niet voor de rondleidingen door de Grote kerk. Al was het orgelspel van Nico van Egdom in trek. Zeker toen hij na afloop meer vertelde over het grote kerkorgel. Voor de waaghalzen zat er nog een klim naar de kerktoren in het programma. Hierbij werd goed op de veiligheid gelet.

Doordat het weer opklaarde kon er 's avonds gebarbecued worden met de hele gemeente. De jeugdvereniging houdt ieder jaar een actiedag waarbij het doel samen wordt beslist. Dit jaar was de keuze voor dit goede doel mede ingegeven door een presentatie die één van hun leden gaf tijdens een jeugdavond. ,,Gelukkig hebben we er voor zover ik weet in onze gemeente niet mee te maken maar ziekte en kinderen, dat hoort niet bij elkaar", aldus een bevlogen Reijnoudt.