• Adriaan Hosang

'Oranjefestival met meer spektakel'

RENSWOUDE Oranjefestival Renswoude is de nieuwe naam voor de festiviteiten die dit jaar door de Oranje Vereniging Renswoude gehouden worden rond koningsdag, zo stelt voorzitter Janneke van den Berg.

,,Bij een nieuw jaar horen nieuwe plannen en volgens ons ook een nieuwe naam. Rond koningsdag organiseren we in Renswoude het Oranjefestival Renswoude. We wilden op deze manier, in feite in één kreet, alles samenvatten. Iedereen kan ervan uit gaan dat het concept dat we al jaren voeren in grote lijnen hetzelfde gebleven is”.

DORPSLUNCH ,,Je kunt bijvoorbeeld denken aan de Dorpslunch, steeds een succesvol onderdeel van de festiviteiten op koningsdag. Maar ook het kidsdorp blijft en Little Woodstock keert terug op het Oranjefestival.

We gaan ook weer crossen, met karts uiteraard. Nieuw is de nieuwe klasse die is toegevoegd. Je kunt het zien als een nieuw idee of een verbetering”.

SPEKTAKEL Dat nieuwe is de Crazy Back to Back-cross. Een nieuwe activiteit en nieuw spektakel op de crossbaan.

Van den Berg: ,,Ieder jaar zijn we als bestuur op zoek naar meer spektakel, meer gekkigheid voor de toeschouwers en natuurlijk ook voor de deelnemers, want daar doen we het voor. Dus keren auto’s weer terug op de crossbaan, maar zetten de deelnemers die auto’s wel in de achteruit. Vandaar ook die nieuwe naam voor de knotsgekke Crazy Back to Back-cross-waarvoor men vrijdagavond zich kon inschrijven op het Dorpsplein.

Dit keer geen kart van de Oranjevereniging, maar zelf sleutelen aan je eigen auto voor de Crazy Back to Back-cross”.

TRADITIES Ook tradities worden in ere gehouden, zoals het Oranjebal in Renswoude, een happening die in de hele regio bekend is, met optredens van artiesten van naam. Het Oranjebal staat gepland voor vrijdag 3 mei. Het bestuur van de Oranjevereniging heeft deze datum gekozen, omdat men het niet gepast vindt om het Oranjebal op zaterdag 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking te houden. Steevast is het Oranjebal op zaterdag, maar daar wordt dit jaar om die reden van afgeweken.

Leden van de Oranjevereniging kwamen vrijdag 18 januari eerst aan bod om als eerste een kaartje voor het Oranjebal, op vrijdag 3 mei in de feesttent in Renswoude, te kopen. Daarna komen niet-leden aan bod. Bezoekers moeten een minimumleeftijd van 18 jaar hebben.

De Oranje Vereniging Renswoude houdt op donderdag 31 januari de jaarlijkse seniorenavond, terwijl de informatie- en vrijwilligersavond gepland is op vrijdag 8 februari.