• De broers Veldhuizen en het college bekijken de Oudheidkamer

  Adriaan Hosang
 • De dames van de koffie,keurig in klederdracht

  Adriaan Hosang
 • Burgemeester Petra Doornenbal en oud-bewoner Henk Veldhuizen bij het net onthulde fraaie uithangbord

  Adriaan Hosang
 • Oudbestuurslid Jan van den Brink neemt boven een kijkje

  Adriaan Hosang
 • Als laatste spreekt oud-bewoner Henk Veldhuizen over het wonen in Dorpsstraat 38

  Adriaan Hosang
 • Burgemeester Petra Doornenbal spreekt de aanwezigen bij de Oudheidkamer toe

  Adriaan Hosang

Oud Renswoude mag gezien worden

RENSWOUDE In de stijlkamer van Renswoude, ´de Nieuwe Buurt´, treft men de Oudheidkamer van Oud-Renswoude. Een nieuw facet van die kamer is het zaterdag onthulde uithangbord.

Adriaan Hosang

Het was feest zaterdagochtend bij Dorpsstraat 38, het fraaie historische pand waar sinds enige tijd de Oudheidkamer van de Historische vereniging Oud-Renswoude is gevestigd. Het grote moment was zaterdagochtend de onthulling van een uithangbord, dat verwijst naar de Oudheidkamer. Die officiële openingshandeling werd verricht door burgemeester Petra Doornenbal-van der Vlist en oud-bewoner van Dorpsstraat 38, Henk Veldhuizen uit Veenendaal.

HEEL BIJZONDER Voordat het echter zover was, was er eerst een woord van welkom door Jan Stutvoet en meteen daarna kreeg burgemeester Petra Doornenbal het woord. Zij wilde toch wel iemand in het zonnetje zetten, namelijk wethouder Hans van de Pol. Hij kwam op het idee om de Oudheidkamer naar het pand Dorpsstraat 38 te verhuizen, omdat men in het gemeentehuis te maken had met ruimtegebrek. ,,Als college hebben we daar toen over nagedacht. We kwamen tot de conclusie dat het toch heel bijzonder zou zijn als de Oudheidkamer zou kunnen verhuizen naar dit fraaie authentieke pand. Het zou een fantastische plek zijn. Want ja, iedereen kent natuurlijk de Koepelkerk, Kasteel Renswoude, het gemeentehuis en die lieve huisjes, ´de Nieuwe Buurt´. Ja, er is in de afgelopen maanden erg veel werk verzet. Met hart en ziel werd er door velen aan het pand gewerkt.. Als gemeentebestuur zijn we enorm trots op de inzet door jullie vereniging. Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe Oudheidkamer", zo besloot burgemeester Doornenbal.

Burgemeester Petra Doornenbal en Henk Veldhuizen, een oud-bewoner van Dorpsstraat 38 onthulden samen het uithangbord, gemaakt door Verbeek van De Nijborg. Meteen gingen de handen op elkaar. Een heel fraai uithangbord, met daarop ook afbeelding van de Nieuwe Buurt van vroeger, werd zichtbaar.

OUDSTE HUISJES Voorzitter Dikkie van den Brandhof van Oud- Renswoude heette iedereen welkom op de prachtige locatie. Ze wees erop dat de officiële opening net achter de rug was, waardoor de Oudheidkamer op Dorpsstraat 38 een feit was. Ze bedankte de burgemeester voor de mooie woorden en Henk Veldhuizen voor het verrichten van de openingshandeling. Dikkie van den Brandhof nam de aanwezigen mee terug in de tijd, de oprichting van de historische vereniging. Dikkie: ,,We hadden behoefte aan een eigen onderkomen, wilden het verleden laten herbeleven voor anderen. Het is mooi zoiets te kunnen delen met anderen. En ja, in 1976 kwam de Oudheidkamer in het gemeentehuis. Nu, 7 april 2018 zijn we heel blij met ons nieuwe onderkomen in dit monumentale pand, in één van de oudste huisjes van Renswoude".

Ze greep ook terug naar 1975 toen de huisjes van de ondergang gered werden, dankzij het monumentenjaar en het pilotproject. ,,Toen er in 2016 ruimtegebrek in het gemeentehuis ontstond werd gevraagd of we wilden verhuizen naar Dorpsstraat 38. Voor ons was toen de vraag: Is het haalbaar en betaalbaar. Dat lukte en dus is er daarna hard gewerkt aan de inrichting. Wij zijn dan ook heel trots op onze vrijwilligers en ook blij dat een aantal mensen ook als gastheer c.q. gastvrouw gaat functioneren."

Tenslotte wees ze nog op de nieuwe openingstijden, het opnemen van de Oudheidkamer in de fietsroute en bedankte ze de sponsoren voor hun medewerking, maar ook de gemeente, het gemeentepersoneel en buurvrouw Paula, wijzend op de open dag op 28 april.