• Fraaie mutsen en attributen uit vroeger dagen

    Adriaan Hosang
  • De oude schouw in de Oudheidkamer

    Adriaan Hosang
  • Jan van den Brink bekijkt in de Oudheidkamer spulletjes van vroeger

    Adriaan Hosang

Oudheidkamer en Koepelkerk open

RENSWOUDE Belangstellenden en toeristen kunnen de komende maanden een kijkje nemen in de nieuwe Oudheidkamer aan de Dorpsstraat 38 of genieten van een rondleiding door de fraaie Koepelkerk van Renswoude.

In die fraaie kerk treft u de nodige bezienswaardigheden aan. Jan van den Brink kan daar met kennis en veel enthousiasme over vertellen. Over de rouwborden die u daar aantreft, over de fraai beschilderde koepel, het mooie orgel, de kansel en de vele wapens in die koepel. De mogelijkheid daarvoor is op dinsdag 17, 24 en 31 juli maar ook op 7, 14 en 21 augustus van 13.30 tot 16.30 uur. U ziet er wapenborden van Frederik Hendrik of Amalia van Solms en van Maria Stuart van Engeland en o.a. Willem Frederik van Nassau- Dietz. Ook zijn er indrukwekkende rouwborden van Maria Duijst van Voorhout (overleden in 1754) of van Gerard Maximiliaan Taets van Amerongen van Deijl en van Henriette Jacqueline Wilhelmina Huijdecoper en haar echtgenoot Mr. Maximiliaan Jacob Leonard Baron Taets van Amerongen, die beiden in 1901 zijn overleden.

Jan van den Brink zorgt voor boeiende verhalen over de dragers van die mooie wapens. Vertelt ook over het verhaal van de postbode die een aanslag op Amsterdam verijdelde of waarom een prinses haar jarenlange verloving verbrak. Wil je zo'n kerk bouwen, dan is er geld nodig. Van den Brink legt u uit welke instanties gelden schonken voor de bouw van de kerk.

Jan doet zijn verhaal in zo'n driekwartier, maar er is veel meer te vertellen. "Wat ik doe is iedere keer weer iets anders, interessants rond deze kerk te vertellen. Over de bouw van de kerk, de fraai beschilderde koepel, de Ionische zuilen waar de koepel op rust, de rouwborden in de kerk of de wapens van de Oranjes en het orgel", zegt Jan.

De nieuwe Oudheidkamer van de Historische vereniging Oud-Renswoude, aan de Dorpsstraat 38 is de komende maanden te bezichtigen op elke laatste zaterdagmiddag van de maand en in de maanden juni, juli en augustus tevens elke dinsdagmiddag ook van 13.30- 16.30 uur.