• Soms een kleine of helemaal geen maiskolf.

    Adriaan Hosang
  • Veel dor blad in de maisplanten.

    Adriaan Hosang

'Overal kurk en kurkdroog'

RENSWOUDE De aanhoudende droogte bezorgt veel agrariërs problemen.

Door het warme weer groeien bepaalde gewassen niet of nauwelijks. Veel maïs groeit nauwelijks of niet meer. Er heeft soms helemaal geen kolfvorming plaatsgevonden.

Teus Lagerweij van Loonbedrijf Lagerweij: ,,Wij zijn nog niet eerder al zo vroeg begonnen met maïskneuzen. Nu is een deel van het blad nog groen, als je veel langer wacht is ook dat verleden tijd".

,,De droogte is slecht voor de agrariërs", vertelt LTO Gelderse Vallei-bestuurslid Art Wolleswinkel vanaf zijn vakantieadres in Groningen. ,,De akkerbouw wordt het hardst getroffen. Het kan wel zo zijn dat door de droogte de prijzen omhoog gestuwd worden. Wie nog kan beregenen heeft geluk. Maïs moet beregend worden".

NIET VROLIJKER Als Wolleswinkel kijkt naar de situatie van het grasland dan wordt hij ook daar niet vrolijker van. ,,Heb je nog koeien buiten lopen, dan heb je een probleem. Het gras groeit al weken niet en is op tal van plaatsen dood. Opnieuw inzaaien zal dan nodig zijn. Als het niet groeit, kan je ook niet maaien en geen voorraad wintervoer opbouwen. Diverse agrariërs hebben twee keer kunnen maaien. Dat is vaak te weinig".

KURKDROOG Diverse agrariërs zijn al begonnen met het bijvoeren uit de wintervoorraad, vertelt Art Wolleswinkel. Gelukkig zijn er velen die een redelijke voorraad hebben en nog even vooruit kunnen. Als de droogte langer gaat duren, worden de problemen alleen maar ernstiger. Ook al heeft hij nu vakantie en is het mooi weer, voor hem mag het best beginnen te regenen. ,,We hebben regen nodig. Aan één buitje hebben we echt niet genoeg, het is overal kurk en kurkdroog."