• Het cornavirus.

    Pete Linforth

Eerste coronabesmettingen in Scherpenzeel

SCHERPENZEEL In Scherpenzeel is inmiddels bij twee inwoners het coronavirus COVID-19 vastgesteld. De gemeente wijst erop dat het mogelijk is dat meerdere inwoners besmet zijn geraakt met het virus. Vanwege de privacy worden verder geen mededelingen gedaan.  

Tot zondag was Scherpenzeel, samen met Renswoude, een van de weinige plaatsen in deze regio waar nog geen besmettingen waren vastgesteld. Daar is nu voor Scherpenzeel verandering in gekomen. Zondag werd bekend dat er één patiënt is geïdentificeerd; maandagmiddag kwam daar in de  bekendmaking door het RIVM al een tweede bij. Burgemeester Harry de Vries: ,,Allereerst wens ik de patiënten in deze situatie beterschap toe. Ik begrijp dat het voor Scherpenzeel een schok is, dat het virus nu ook in onze gemeente is vastgesteld. Hoewel we hier natuurlijk wel op voorbereid waren. Ik wil u allen op het hart drukken: houd afstand van elkaar. Denk aan de 1,5 meter afstand tot andere mensen,  hierdoor krijgt besmetting minder kans. Doe het voor de gezondheid van ons allen en in het bijzonder voor de zwakkeren onder ons. Dit is ons belangrijkste wapen tegen het coronavirus. Helemaal nu we ook in Scherpenzeel met dit virus de strijd aangaan. Ik wens u allemaal veel sterkte toe.’’

De gemeente wordt actief op de hoogte gehouden van de verspreiding van het virus door de Veiligheid en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Actuele informatie en lokale ontwikkelingen worden gepubliceerd op de website van de gemeente: www.scherpenzeel.nl/coronavirus.

Maandagmiddag maakte de RIVM – het Rijksinstituut voor Volksgezondheid – bekend dat het aantal positieve testen in Nederland is opgelopen tot 4749 personen. In totaal zijn er al 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. Om ervoor te zorgen dat kwetsbare ouderen worden beschermd tegen het coronavirus zijn sinds afgelopen donderdag alle verpleeghuizen in Nederland gesloten voor bezoekers.  Alleen mensen die noodzakelijk zijn voor de zorg mogen nog naar binnen. Ook Huis in de Wei is dus afgesloten voor bezoekers. Familie en bekenden kunnen in contact blijven met de bewoners van Huis in de Wei via de telefoon of middels videobellen. 

De landelijke maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus, waaronder de sluiting van scholen, sportclubs en horeca, hebben ook voor het bedrijfsleven grote consequenties. Meer hierover elders in deze krant.

Meer informatie op de websites van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid), de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en de website van de gemeente: scherpenzeel.nl/coronavirus