Heerlijk avondje

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: de Sint is weer in het dorp. Voorafgegaan door een Pietenorkestje op een platte kar vertrok de goedheiligman hoog te paard vanaf Huis in de Wei (waar de hoogbejaarde filantroop dezer dagen kennelijk logies heeft gevonden) naar Huize Scherpenzeel, waar hij vol verwachting werd opgewacht door burgemeester Harry de Vries en een enthousiaste menigte van vooral jonge dorpsgenoten. Dat Sinterklaas ieders schoentje komt vullen, was voor onze burgemeester boven elke twijfel verheven, want voor dit doel ‘overhandigde’ hij Sinterklaas alvast de sleutels van alle huizen in Scherpenzeel waar kinderen wonen…

Ik hoop dat De Vries bij zijn streven, om de bezorgdienst van de goedheiligman in dit dorp vrije toegang te verschaffen, niet vergeten is om ook de sleutel van het gemeentehuis erbij te voegen. Daar wonen weliswaar geen kinderen, maar ‘op de kleintjes letten’ kunnen ze er als geen ander. Met alle stress over de toekomst is wat suikergoed en marsepein vast wel welkom. Hopelijk zit er trouwens wel een retourlabel aan die sleutel, want het zou een beetje sneu zijn als de Sint er in alle drukte per abuis alvast mee aan de loop gaat naar Barneveld. Dat moeten we natuurlijk niet hebben zolang de inwoners zich nog niet hebben uitgesproken over de toekomst van het dorp en de politiek hierover nog met elkaar overhoop ligt. Want rommel de bommel, wat een gestommel in het gemeentebestuur. Waren GBS, CU en PRO het in hun coalitieakkoord nog helemaal eens dat Scherpenzeel een zelfstandige gemeente moet blijven, inmiddels is de toekomst een splijtzwam geworden in de relatie. CU en PRO zijn gevlucht in de armen van oppositiepartij CDA en neigen naar een herindeling met Barneveld, omdat zelfstandigheid te duur is. Coalitiepartner GBS daarentegen is op vrijersvoeten met oppositiepartij SGP in het streven om bij voorkeur vast te houden aan zelfstandigheid, omdat een fusie ook geld gaat kosten en bovendien ten koste gaat van het zelfbeschikkingsrecht.

Dergelijk openbaar ‘vreemdgaan’ zou normaliter direct leiden tot een huwelijkscrisis, maar deze coalitie lijkt, ondanks haar relatieproblemen, vooralsnog van plan om elkaar (of het pluche) nog wat langer vast te houden. Voorlopig gaat de coalitie eerst de mening van de inwoners peilen over de toekomst van het dorp. Daarnaast moet ook de door de raad aangestelde therapeut, de adviseur die de partijen helpt bij het maken van een richtinggevende keuze op 9 december, zijn bevindingen nog kenbaar maken.

Het wild geraas in de politiek zal daarom nog wel voortduren totdat duidelijk is of Scherpenzeel in de toekomst Sinterklaas kan blijven verwelkomen met een eigen burgemeester, dan wel dat we met z’n allen in de zak naar Barneveld gaan. Maar goed: eerst het heerlijk avondje met de inwoners in De Breehoek, waar vast wel wat gepeperde noten over de toekomst van het dorp zullen worden gekraakt. Misschien zijn er nog surprises of krijgen we een paar ouderwetse potjes zwartepieten te zien. Sinterklaastijd in Scherpenzeel is volgens mij nog nooit zo spannend geweest.

Margreet Hendriks