• Boeken van Pietje Bell en Dik Trom.

    Adriaan Hosang
  • Oude jeugdboeken uit de verzameling van Wim Beelen.

    Adriaan Hosang

Jeugdboeken Dik Trom en Pietje Bell in bibliotheek

RENSWOUDE Wie de komende tijd een kijkje neemt in de vitrines in de bibliotheek aan de Van Reedeweg komt vast een aantal boeken tegen die hij en misschien ook destijds heeft verslonden.

Boeken als 'Pietje Bell gaat vliegen' of 'De zonen van Pietje Bell' en 'De vlegeljaren van Pietje Bell' en nog veel meer zijn keurig uitgestald in de vitrines.

JEUGDBOEKEN Dik Trom, Pietje Bell, Kruimeltje - wie kent ze niet? Velen kennen deze boeken uit hun jeugd.

SCHERPENZELER Tegenwoordig worden deze boeken nog steeds gelezen. Deze en tal van oude jeugdboeken zoals 'Fulco', 'De laatste der Arkels', 'Admiraal Snor' en 'Spoorloos verdwenen', zijn tot eind maart te zien in de Bibliotheek van Renswoude. Het zijn allemaal boeken die zo tussen 1900 en 1940 zijn uitgegeven bij Uitgeverij Kluitman, uit de verzameling van Scherpenzeler Wim Beelen.

Wim Beelen heeft zijn verzameling jeugdboeken al op meerdere plekken geëxposeerd. Het is een verzameling van boeken die zijn uitgegeven in het begin van 1900.

De kinderboeken die door Uitgeverij Kluitman B.V. uit Alkmaar zijn uitgegeven, hebben ervoor gezorgd dat Pieter Kluitman één van de bekendste boekhandels/uitgevers werd van kinderboeken in Nederland. Het eerste boek uit de Dik Trom-serie werd in 1891 uitgegeven door C. Joh. Kieviet.

Beelen is niet alleen verzamelaar van deze oude jeugdboeken, hij verzamelt ook materialen van bijvoorbeeld Kamp Amersfoort. Ook bevrijdingskaarten van Fré Cohen. Zij was een Nederlands grafica maar ook tekenares van Joodse afkomst.