• Ouderenwerkers Martine van Garderen en Rianne van Ginkel (links).

    Adriaan Hosang

'Zelfredzaamheid ouderen ondersteunen'

RENSWOUDE ,,Welzijnswerk voor ouderen is bedoeld om ouderen te ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. Ook ouderen houden graag de regie in handen, willen deel uitmaken van de samenleving", aldus ouderenwerker Rianne van Ginkel van de Senioren Welzijns Organisatie Scherpenzeel/Renswoude.

Denk je aan welzijnswerk, dan denk je aan ondersteuning. Rianne: ,,Dat kan via voorlichting, het geven van advies, ondersteunende diensten en activiteiten voor ouderen".

HUISBEZOEK Van Ginkel geeft aan dat het bijvoorbeeld mogelijk is om via een huisbezoek iemand te informeren of te adviseren. ,,Meedenken doen we ook en we gaan ook samen op zoek naar antwoorden en het vinden van oplossingen. ,,Wij als ouderenwerkers willen bemiddelend optreden en als dat nodig is ook ouderen verwijzen". Ouderenwerkers kunnen op vele manieren de helpende hand bieden. Denk aan een overlijden, waarbij de achtergebleven partner zich eenzaam of verdrietig voelt. Of je hebt een vader of moeder vergeetachtig. Je zit met de vraag de vraag: 'wat moet ik doen?'.

ACTIVITEITEN Er zijn ook situaties waarin een partner soms al jaren voor z'n zieke vrouw of man zorgt. Tenslotte zijn er zowel in Renswoude als Scherpenzeel tal van activiteiten voor ouderen. Denk aan bijvoorbeeld kaarten, sjoelen, welfare, gezellig samen eten, fietstochtjes, zwemmen, gymnastiek, biljarten, tablet café, Digi Café, optredens, lezingen en nog veel meer. Ouderenwerkers werken samen met wmo-consulenten, praktijkondersteuners, huisartsen, medewerkers van het Steunpunt Scherpenzeel voor mantelzorg en vrijwilligerswerk, thuiszorgorganisaties, maatschappelijk werk, ouderenbonden en vrijwilligersorganisaties. Meer informatie: 06-51647525.