• Martin Waalboer

Renswoude aandeelhouder van ACV

RENSWOUDE De gemeente Renswoude zal per 1 januari 2020 aandeelhouder worden van de Afvalcombinatie De Vallei (ACV). Hiertoe is instemming van de huidige aandeelhouders noodzakelijk en burgemeester en wethouders van Ede besloot dinsdag om instemmend te beslissen over de toetreding.

Bovendien vindt de vijfjaarlijkse herijking van het aandeelhoudersbelang plaats, een overeenkomst tussen de huidige aandeelhouders de gemeenten Renkum, Veenendaal, Wageningen en Ede. Het beschikbaar stellen van budget voor de aankoop van aandelen is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

,,We zijn er blij mee. Want het is goed voor de ACV, omdat de massa op deze manier wat groter wordt. Dan heb je meer schaalvoordeel. Per saldo neemt ons belang in de ACV toe", reageert de Edese wethouder Lex Hoefsloot.

Hij laat weten dat de afvalverwerking in de toekomst een 'spannende business' zal worden. ,,We weten niet hoe die er over tien jaar uit zal zien. Want we sturen er beleidsmatig op aan dat we steeds minder afval krijgen en dat we het afval zelf steeds meer beschouwen als grondstof voor andere zaken. Op die manier verandert de hele geldstroom. Als de ACV groter wordt, kun je die veranderingen beter opvangen. Samen optrekken is in dit verband dus goed voor iedereen."