• Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks

Polstars genieten van tijdrit: Serieus fietsen combineren met gezelligheid

SCHERPENZEEL Een tijdrit van ruim 21 kilometer door het fraaie buitengebied van Scherpenzeel, Maarsbergen en Woudenberg. Een kleine 30 leden van Wielerclub 'De Polstars' hadden er donderdagavond zin in om onderling hun krachten te meten. Matthijs van Garderen gaf met een tijd van 31.51 m. en een gemiddelde snelheid van 39.7 km p/u uiteindelijk de rest van het deelnemersveld het nakijken.

De in fraaie nieuwe fietspakken gestoken Polstar-heren meldden zich in de vroege avonduren bij het startpunt: boerderij De Pol van Gert van Ginkel. De naamgever van de club, die blijkens hun outfit trouwens mag rekenen op tal van (lokale) sponsors, deed zelf niet mee aan de wedstrijd. Van Ginkel meldde zich samen met zo'n 25 andere vrijwilligers op strategische punten langs de route om ervoor te zorgen dat het fietsfestijn zo veilig mogelijk zou verlopen. Hij vertrok daarvoor met zijn oranje hesje trouwens wel op de fiets, zodat hij die avond zelf ook nog wat omwentelingen kon maken.

We zijn een gezelligheidsclub, maar wel een die serieus met fietsen bezig is'' vertelt Rudie van Tuil ,,Dat blijkt bijvoorbeeld ook wel uit de twee tijdritten die we elk jaar organiseren. Een vlakke rit zoals vanavond door het buitengebied en later in het seizoen ook nog een klimtijdrit over onder andere de Amerongse Berg. Voor elk wat wils zeg maar, want de een prefereert een vlakke route, terwijl een ander juist klimwerk leuk vindt. Daarnaast gaan we natuurlijk regelmatig met elkaar op pad en zijn er ook vaak Polstars onder de deelnemers aan allerlei wedstrijden, zoals straks natuurlijk ook bij de Ronde van Scherpenzeel.''

De Polstars groeide in de afgelopen jaren uit van een klein groepje recreatieve fietsers tot een club van zo'n 40 enthousiaste wielrenners die in leeftijd variëren van amper 20 tot ruim 60 jaar. De leden zijn vrijwel allemaal afkomstig uit Scherpenzeel en omliggende plaatsen als Renswoude en Woudenberg. De groep is volgens Van Tuil in de loop der jaren steeds een beetje uitgebreid met nieuwe aanwas. ,,Maar het is nog steeds gewoon een besloten club, waarvoor men zich niet zomaar kan aanmelden. Wel hebben we als Polstars regelmatig gastrijders.'' Wat Van Tuil met name bijzonder vindt is dat de groep, ondanks de grote leeftijdsverschillen tussen de leden, nog steeds alle kenmerken heeft van een vriendenclub. ,,Gezelligheid is bij ons heel belangrijk. Dat maakt het met elkaar van deze sport genieten ook zo leuk'', aldus Van Tuil die zich dan ook maar gaat opmaken voor zijn start in de tijdrit.

Dat een aantal leden een goede tijdrit in de benen hebben blijkt na afloop ook de kleine verschillen in de top van het clubklassement. Matthijs van Garderen wint afgetekent met 31,51 m., gevolgd door Erik Donselaar en Rick Geijtenbeek die respectievelijk 33.03 m. en 33.33 m. op de klok zetten. De drie toppers van de dag worden door hun clubgenoten in het zonnetje gezet en naast de eer krijgen ze ook nog een 'mooi flesje' uitgereikt.