• Alle winnaars van de gedichtenwedstrijd op de foto, jongens ontbraken.

    Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

Prijsuitreiking gedichtenwedstrijd: jongens opvallend afwezig

RENSWOUDE In de bibliotheek werden vrijdagmiddag de prijzen uitgereikt van de gedichtenwedstrijd die door de activiteitencommissie, bestaande uit Paula, Ingelette, Marianne en Esther, was georganiseerd. Zowel de jeugd als volwassenen kon hieraan deelnemen.


Als thema voor die wedstrijd was gekozen 'De moeder, de vrouw', ook het thema van de Boekenweek. Om het aantal deelnemers wat op te krikken waren de scholen geïnformeerd over de gedichtenwedstrijd. Dat had als resultaat dat leerlingen uit drie klassen van beide basisscholen hun beste beentje voorgezet hadden en gedichten hadden gemaakt.

De jury bestond uit burgemeester Petra Doornenbal en Gerard Trommelen en Hans van de Pol. Laatstgenoemde vertelde dat alle juryleden alle gedichten gelezen hadden en dat men daarna allemaal dezelfde beste drie had genoteerd.

Bij de prijsuitreiking alleen maar meisjes van de twee basisscholen en geen enkele jongen. ,,Gedichten maken is kennelijk niet iets voor jongens, niet stoer genoeg", reageerde een jurylid. Ook burgemeester Doornenbal vroeg waarom er geen jongens waren. Het antwoord van de meisjes was veelzeggend. Ze vertelden dat alle gedichten gelezen waren en dat er heel mooie en leuke gedichten tussen zaten. Bij de volwassenen was er een lang en mooi gedicht van Hans Pruis, die daarmee in de prijzen viel.

De leerlingen van 'de Borgwal' hadden een vaste opdracht meegekregen, het maken van een gedicht in een paar zinnen. Bij 'de Stifthorst' was dat niet het geval en dat maakte het zoeken van het beste gedicht best wel moeilijk. Het was jammer dat niet alle prijswinnaars aanwezig waren. Burgemeester Doornenbal wees op de twee gedichten van Femke Eken van 'de Stifthorst', die helaas niet aanwezig was. Een eervolle vermelding was er voor Hinke Bouman van 'de Borgwal'. Gedichten die er ook uitsprongen waren van Stifthorstleerlingen Leonie Verbeek en van Danique van de Vliert. Burgemeester Doornenbal las de winnende gedichten voor.