• Bob van Doorn (met in zijn hand de Raspberry Pi), Hans van Raaij en Evertjan van Loenen.

    Janneke Hek

Programmeren 'gewoon leuk'

SCHERPENZEEL Wie houdt van programmeren, experimenteren en uitproberen met computerprogramma's of single boards zoals Arduino, Raspberry Pi of Micro:Bit kan bij de bibliotheek Scherpenzeel terecht. Op dinsdagavond 15 januari vindt de eerste Coding Meetup Scherpenzeel plaats om 19.30 uur.

,,Het is geen cursus of workshop", benadrukt Alfred Haaksma van de bibliotheek. ,,De meetup is bedoeld om informatie uit te wisselen, elkaar op weg te helpen, enthousiast te maken en te ontmoeten".

BELANGSTELLING GROOT Het idee ontstond omdat er voor kinderen bij de bibliotheek maandelijks de digitale werkplaats gehouden wordt. Er was ook belangstelling om voor volwassenen iets dergelijks te organiseren. De bibliotheek ging niet over één nacht ijs en hield onlangs een informatieavond om de belangstelling te peilen. En die bleek groot. ,,De deelnemers wisten niet van ophouden en bleven proberen, vertellen en praten over programmeren", lacht Bob van Doorn. Vanwege het enthousiasme is daarop besloten om tweemaandelijks een meetup te organiseren.

De bijeenkomsten hebben het karakter van samen bezig zijn en elkaar informeren. ,,Het is geen cursus maar je kunt profiteren van elkaars kennis. Beginners of meer ervaren programmeurs, beide zijn welkom. Ook is er ruimte als iemand zijn of haar kunnen wil demonstreren", vertelt Evertjan van Loenen.

Beide heren zijn betrokken bij de computercursussen die de bibliotheek aan ouderen aanbiedt. De belangstelling daarvoor is onverminderd groot. Veel zaken worden tegenwoordig digitaal geregeld worden en daarvoor is enige handigheid met de computer of iPad wel vereist. En tijdens het Digicafé en andere bijeenkomsten kan hiermee geoefend worden.

GEWOON LEUK De meetup is bedoeld voor het bezig zijn met apparaten als de Raspberry Pi. Een computer in miniformaat met alle mogelijkheden van een groot apparaat. Deze apparaten zijn in verhouding met de aanschaf van een tablet vrij goedkoop. ,,Soms schafte men een Raspberry Pi aan voor een paar euro en weet men vervolgens niet wat er mee kan. Daar kun je tijdens de meetup achterkomen".

Deelnemer Hans van Raaij las de oproep in de Scherpenzeelse krant en is vanuit zijn werk ervaren met programmeren. ,,Met de Raspberry Pi kun je zelfs toepassingen voor thuis creëren. Je slimme energiemeter of je weerstation uitlezen. Programmeren is gewoon leuk", concludeert hij lachend.

Van Loenen geeft als tip om op Pinterest te kijken wat er mogelijk is met het apparaatje. Het past in je hand maar de mogelijkheden zijn groot. Ook hogere programmeertaal is mogelijk. ,,Alle ontwikkelingen die in grotere computers mogelijk zijn, zijn hierin verwerkt. Het vereist weinig stroom en toch is het downloaden van bestanden goed mogelijk".

Hun kennis willen ze graag overdragen en zelf ook leren van de deelnemers. Op de uitnodiging staat BYOD. Voor een leek wellicht een onbekende term, voor 'nerds', betekent het iets simpels: bring your own device. In goed Nederlands is het de bedoeling dat de deelnemers hun eigen apparaat en spullen meenemen.