• Fred Comans

Celstraf Scherpenzeler voor hennepkwekerij in Renswoude

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE (JPU) Wegens hennepteelt en diefstal van elektriciteit in Renswoude is een 44-jarige man uit Scherpenzeel vrijdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook moet de verdachte aan zijn energieleverancier 2200 euro schadevergoeding betalen.
De politie vond de plantage met 220 planten in een woonhuis aan de Molenstraat in Renswoude. De politie kwan op die plek na een anonieme tip van een ongeruste burger. Een warmtemeting rond de woning en een verdacht energieverbruik deden de rest. 'U komt zeker voor de plantjes', zei een buurtbewoner toen hij de politie zag.
De verdachte vertelde aan de politie dat hij na een ruzie met zijn vader in geldnood was gekomen en dakloos was geworden. Hij had de plantage laten aanleggen en hij had daarvoor 600 euro betaald om de stroom om te laten leiden. HIj had nog niet kunnen oogsten.
De officier van justitie wees erop dat de Scherpenzeler al een strafblad had. Vier jaar geleden heeft de man een voorwaardelijke cel straf gekregen voor hennep. Deze verdachte had een gewaarschuwd man moeten zijn, vond de officier. De proeftijd was voorbij maar het OM woog mee dat de Scherpenzeler de afgelopen vijf jaar al is veroordeeld. Hennepteeelt is ondermijnend gedrag waar de maatschappij klaar mee is, besloot de officier.
De rechter vond het een moeilijke beslissing om de Scherpenzeler naar de cel te sturen, maar zij nam de eis van de officier toch helemaal over.