• Pixabay

Zoutzuurgooister moet in cel rechtszaak afwachten

RENSWOUDE/VEENENDAAL Een 52-jarige vrouw uit Veenendaal moet in mei terecht staan omdat ze vorig jaar november in Renswoude zoutzuur in het gezicht gooide van een vrouw die als vrijwilligster haar bejaarde moeder hielp. Op een voorbereidende zitting besloot de Utrechtse rechtbank donderdag dat de verdachte in voorarrest moet blijven.

De Veenendaalse viel het slachtoffer op vrijdagmiddag 15 november vanuit het niets aan in de woning van de moeder van de verdachte aan de Van Reedeweg in Renswoude. De vrouw liep zware brandwonden in haar gezicht en ernstig oogletsel op. De verdachte vluchtte na de aanval, maar werd later in haar woning in Veenendaal aangehouden. Het Openbaar Ministerie legt haar het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachte rade ten laste.

Na haar aanhouding verklaarde de Veenendaalse dat ze de fles met zoutzuur al enkele dagen eerder in de woning van haar moeder had klaar gezet omdat ze vond dat 'het moest stoppen'. Het zou al langer niet geboterd hebben tussen de vrouwen, maar wat de verdachte precies tot haar daad dreef, bleef donderdag op de voorbereidende zitting onbesproken. Haar advocaat suggereerde in de rechtszaal dat iemand anders het zoutzuur voor zijn cliënte moet hebben geregeld omdat de Veenendaalse een zeer ernstige visuele beperking heeft.

In afwachting van de inhoudelijke behandeling bepleitte de advocaat vrijlating uit voorarrest. Volgens hem was er geen gevaar voor herhaling omdat de moeder van de Veenendaalse ondertussen overleden is en er voor de vrouw geen reden meer was om in Renswoude te komen. Bovendien was de Veenendaalse dringend thuis nodig om voor haar hulpbehoevende, meerderjarige zoon te zorgen.

De rechtbank was het echter met de Officier van Justitie eens dat er voldoende ernstige bezwaren en gronden waren om de vrouw nog vast te houden. Ook vonden ze de persoonlijke belangen van de vrouw niet opwegen tegen het maatschappelijk belang. Dat de inwoners van Renswoude medeleven had getoond na het overlijden van de moeder van de Veenendaalse, betekende niet dat de ze niet meer ontzet waren over de aanval, zoals de advocaat betoogde. ,,Dat kan heel goed naast elkaar bestaan", aldus de rechtbank.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op donderdagmiddag 14 mei.