• Florian Hupkes tijdens zijn presentatie over het Utrechts Landschap.

    Adriaan Hosang

Florian Hupkes geeft presentatie over Utrechts Landschap bij SWO

SCHERPENZEEL In de recreatiezaal van Het Huis in de Wei luisterden belangstellenden woensdagmiddag naar een presentatie van Florian Hupkes over het Utrechts Landschap.

Hupkes vond het 'een eer' dat het Utrechts Landschap te gast mocht zijn in Gelderland maar, zei hij ,,we hebben het over Utrecht". Hij wilde weten of een van de aanwezigen ook natuurgebieden in het Utrechtse kende en dat bleek zeker het geval. Hupkes wees erop dat zijn taak binnen het Utrechts Landschap het verwerven van inkomsten en fondsen is. ,,Van huis uit ben ik geograaf, maar ik wilde graag voor de natuur werken. Zo ben ik bij het Utrechts Landschap terechtgekomen.

EEUWIGHEID Na beelden van het Broerbos en Kasteel Renswoude te hebben getoond, wees Hupkes op de achteruitgang van vogels zoals kieviten, scholeksters en grutto's. ,,Het Utrechts Landschap is niet voor niets opgericht, we hebben een missie en zijn ook educatief bezig en we beschermen, beheren en ontwikkelen voor de eeuwigheid", aldus Hupkes.

Het Utrechts Landschap, dat in 1927 werd opgericht, bezit zestig natuurterreinen en Kasteel Loenersloot. Het begon destijds bij de Ridderoordsebossen. Het eerste bezit was het Lokhorsterbos. In 1978 verhuisde het Utrechts Landschap naar Landgoed Oostbroek.

Hupkes: ,,Verbindingen maken is belangrijk. Dieren maken bijvoorbeeld veel gebruik van ecoducten. We monitoren dat via webcams. Zo zien we bijvoorbeeld een groei van de dassenpopulatie en ook de reeënstand doet het goed".

Marjan de Koning overhandigde namens de Ontspanningscommissie van Stichting Welzijn Ouderen een donatie aan spreker Florian Hupkes.