• Archief BDUmedia

Renswoudenaar hoort 15 jaar cel eisen voor poging moord

RENSWOUDE Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag celstraffen tot 15 jaar geëist tegen vier mannen voor onder andere poging moord in vereniging. Een van de vier is een 41-jarige man uit Renswoude. Hij hoorde vijftien jaar cel eisen. Het viertal wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 26 juni 2016 in de Haagse Rozenburgstraat. Daarbij raakten een vrouw en haar moeder gewond. Volgens het OM handelden de vier in opdracht van de ex van de vrouw. Hij verblijft in Turkije.

Die zondagnacht kwamen de vrouw en haar moeder met de auto terug uit Rotterdam. Nadat zij geparkeerd hadden en waren uitgestapt, rende er plots een man met een pistool op hen af. Hij schoot meerdere keren en rende meteen weer verder. De vrouw bleek geraakt te zijn in haar benen en haar moeder in haar hand.

VIER MANNEN Na uitgebreid recherche-onderzoek werden er vier mannen aangehouden: een 39-jarige man uit Den Haag, een 41-jarige man uit Renswoude, een 38-jarige man uit Den Haag en een 40-jarige man uit Ede. Het OM verdenkt hen ervan in opdracht van haar ex en tegen betaling geschoten te hebben op de vrouw. De ex is op 31 januari van dit jaar ook bij verstek veroordeeld voor stalking, mishandeling en smaad. Zelfs na de schietpartij heeft hij in het ziekenhuis gebeld met de moeder om haar te bedreigen.

DNA OP PISTOOL Een van de verdachten – de 38-jarige Hagenaar – heeft bekend. Hij was die avond de chauffeur van de vluchtauto. De 41-jarige man uit Renswoude was volgens het OM degene die geschoten heeft. Zijn DNA is op gevonden op de trekker van een pistool dat vlakbij de plaats-delict gevonden is. De 39-jarig Hagenaar lijkt degene te zijn geweest die de opdracht heeft aangenomen van de ex. Hij heeft de anderen erbij gehaald en belde volgens het OM direct na de schietpartij met een pre-paid-telefoon met de ex. De rol van de 40-jarige Edenaar is minder duidelijk. Wel was er intensief contact tussen de vier en ook zijn telefoon werd aldus het OM die bewuste nacht vlakbij de plaats-delict aangestraald.

EERDERE POGING Het lijkt er volgens het OM op dat vier dagen daarvoor ook al geprobeerd is op de vrouw te schieten. Zij verklaarde dat iemand met dezelfde kleding als de latere schutter toen heel snel op haar af kwam lopen met zijn handen in zijn zakken. Ze is toen snel een portiek binnengegaan. Ook bij die gelegenheid werden de telefoons van de vier in de buurt aangestraald.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de vier nauw en bewust hebben samengewerkt om het slachtoffer neer te schieten. Zij hebben daarbij de aanmerkelijke kans aanvaard dat zij daarbij kwam te overlijden. Daarmee hebben de vier zich volgens de officier zich schuldig gemaakt aan medeplegen poging moord.

EIS Zij eiste daarom tegen de 41-jarige man uit Renswoude 15 jaar cel voor poging moord in vereniging op de vrouw, poging doodslag op haar moeder en illegaal wapenbezit. Tegen de 39-jarige man uit Den Haag werd 14 jaar cel geëist voor poging moord in vereniging op de vrouw, illegaal wapenbezit en een diefstal met geweld uit 2017. De 38-jarige man uit Den Haag hoorde 12 jaar cel eisen voor poging moord in vereniging op de vrouw en de de 40-jarige man uit Ede 12 cel voor poging moord in vereniging op de vrouw.

De uitspraak is over twee weken. Daarna zal het OM proberen om de zaak tegen de ex over te dragen aan Turkije.