• Alfred Haaksma, links zittend, legt uit hoe een robot eenvoudig geprogrammeerd wordt.

    Janneke Hek

'Robot die je zwembad schoonmaakt'

SCHERPENZEEL De toepassing van robots is inmiddels in veel takken van industrie de normaalste zaak van de wereld. Zelfs in de sport spelen ze een rol, er is een wereldwijde voetbalcompetitie tussen robots.

Dinsdagavond 11 september werd in de bibliotheek gedemonstreerd hoe veelzijdig robots zijn. De aanwezigen maakten kennis met een robot van Lego en robots die een parcours kunnen rijden.

Evert-Jan van Loenen liet via een presentatie zien hoe breed de wereld van de robotica is. ,,In de tuinindustrie wordt voor het plukken van aardbeien een robot gebruikt. Van tevoren wordt ingegeven waar een rijpe aardbei aan moet voldoen, en de robot plukt vervolgens alleen die exemplaren. En dat zonder ze fijn te knijpen", lacht hij.

FASCINATIE Van Loenen is betrokken bij Senior Web en de Digitale werkplaats voor kinderen. Robots hebben zijn interesse en dat was merkbaar tijdens zijn verhaal. Met anekdotes, illustraties en filmpjes ondersteunde hij zijn fascinatie voor de kracht van robotica.

De aanwezigen luisterden aandachtig, maar ook kritisch. Zo was er een discussie over of robots al zelf lerend te noemen zijn. De definitie werd door sommigen anders geïnterpreteerd. Iedereen kon uiteindelijk leven met de conclusie dat robots op dit moment altijd aangestuurd worden door mensen en nog niet zelf lerend zijn.

,,Zogeheten 3D printers zijn eigenlijk ook robots. Zo kan men inmiddels gebruiksvoorwerpen, voedsel en onderdelen voor huizen printen. Frisdrankautomaten zijn eigenlijk de eerste robots", aldus Van Loenen.

Ook stofzuigers kan men in robotvorm krijgen. ,,Wat moet je dan met al die vrije tijd doen die je daardoor overhoudt", grapt één van de belangstellenden. De prijscategorieën zijn divers, zo kun je voor twaalf euro bij Ali Express een robotstofzuiger kopen, maar ook eentje van zevenhonderd euro is mogelijk. ,,Maar die maakt dan ook nog je zwembad schoon", grijnst Van Loenen.

UITSTRALING Wat opvalt is dat robots bij voorkeur een menselijke uitstraling hebben, met ogen en een mond. Om het geheel wat vriendelijker te maken. Bij de Digitale werkplaats voor kinderen bouwen de jonge deelnemers zelf een robot. Zo schreven de kinderen onlangs een programma om een robot een boterham met hagelslag te laten smeren. Iedere stap van het proces moest ingegeven worden. ,,Ieder stapje is essentieel. Als je met rechts boter smeert, moet je ook programmeren dat de robot eerst het mes neerlegt voor hij het pak hagelslag oppakt. En bij het strooien van de hagelslag is het ook prettig dat er een maximum zit aan de schenktijd. Laten we zeggen dat we de stofzuiger wel nodig hebben gehad. Overigens geen robotstofzuiger", vertelt Alfred Haaksma van de bibliotheek.

Haaksma demonstreerde met een eenvoudige educatieve robot hoe je simpel kunt programmeren. Op een groot vel met vlakken op de grond, liet hij de robot van het startpunt naar een nader te bepalen punt rijden. Dit liep echter niet goed af. Door het opladen van de batterij was vergeten finishte de robot te vroeg. De andere opgestelde robots werden gedemonstreerd aan de belangstellenden. Robots spreken aan, dat was duidelijk.