• Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen

Rolstoelevement verruilt Camp voor Breehoek

SCHERPENZEEL Op vrijdag 29 december vond voor de 5e keer het jaarlijkse UwwetLoket Tournament plaats: een evenement vol sportplezier voor valide en invalide sporters. Bij dit rolstoelevenement streden de sporters zittend in een sportrolstoel met elkaar.

Hannie Lamberink van de Veen

Voor de valide sporters was dat vaak onwennig maar voor het enthousiasme en de intensiteit waarmee gesport werd maakte het niets uit. In 9 teams van minimaal 4 veldspelers en 2 reservespelers werd er van 18.00 tot 23.00 uur rolstoelhockey, zitvolleybal en rolstoelbasketbal gespeeld. Elk team moest deze 3 onderdelen doen. Eén van de eigenaren van het Woudenbergse UwwetLoket, Hans van der Scheur, is zelf rolstoelafhankelijk en speelt rolstoelhockey in competitieverband.

Voor deze 5e editie moest de organisatie uitwijken naar de Breehoek in Scherpenzeel in plaats van de Camp in Woudenberg. Organisator Hans van de Scheur: ,,De Breehoek is wel lastig voor rolstoelen vanwege trappen en nivoverschillen in het gebouw maar er is een lift. Er werd echter plezierig overlegd. Ook de baropbrengst gaat voor een deel naar ons goede doel. Het evenement is hier gemoedelijker. Het biedt veel sportplezier aan alle deelnemers. Het is wel jammer dat er geen Scherpenzeelse teams meedoen aan het toernooi maar vooral teams uit Leusden, Amersfoort, Woudenberg en Veenendaal. Ook is er geen zitgelegenheid in de zaal en kunnen toeschouwers niet vlak bij de sporters aanmoedigen maar slechts vanaf een hoger gelegen tribune."

UwwetLoket verleent juridische bijstand aan particulieren en bedrijven en vindt dat mensen met een beperking net als anderen met hard werken en creativiteit goed kunnen presteren, ook bij sporten. Om deze reden zet UwwetLoket zich in voor de Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort en organiseren ze dit 'gemengde' evenement. De opbrengst van het evenement gaat naar de GSVA: inschrijfgelden, donaties, omzet van de bar en de opbrengst van een veiling. Het evenement zelf wordt gefinancierd met sponsorgeld. Sinds 25 jaar biedt de GSVA verschillende aangepaste sporten aan haar 150 leden zodat zij in wedstrijdverband kunnen sporten. Voor het UwwetLoket Tournament lenen zij 25 rolstoelen uit.

Niet alleen de eigenaren van UwwetLoket, Hans van de Scheur en Jan Budding, maken de organisatie van het toernooi mogelijk maar ook sponsoren, stagiaires, oud-stagiaires en vrijwilligers. Na de laatste wedstrijden was er nog gelegenheid om met elkaar over de geleverde sportprestaties na te praten.